De Ileana Voicu,
Timpi de preparare
- Timp de preparare: min
- Gata in: min
Ingrediente
- scorţişoară, cuişoare
- 2 lămâi
- 1 kg zahăr
- 6 litri apă
- 6 kg porumbele bine coapte (pot fi agrişe, prune, corcoduşe sau mure)
Mod De Preparare
1. Fructele se spală, apoi se opăresc cu apă fierbinte, la foc moale, aproximativ 15 minute. Se dau deoparte şi se lasă aşa până a doua zi.
2. Se strecoară bine sucul, prin strecurătoarea cu găuri mari. Fructele se păstrează în alt vas. Se adaugă zahărul, se amestecă bine până când se topeşte zahărul. Ar fi de preferat ca zahărul să fiarbă 10 minute cu un sfert din cantitatea de lichid, apoi să se amestece cu restul.
3. Sucul îndulcit se pune în damigene, lăsând cam 10 cm până la gura recipientului, să aibă loc de fermentare. Damigeana se astupă cu dop de fermentaţie care, prin tubul cu care este prevăzut, permite gazelor degajate să iasă, fără a face presiune. Se lasă aşa 5-6 săptămâni, la o temperatură nu mai mare de 20 °C.
4. Apoi, vinul se trage în sticle, cu furtunul, fără a tulbura drojdia de pe fundul vasului. Sticlele se astupă bine cu dopuri şi se păstrează într-un loc răcoros.