Zaalouk – salată marocană de vinete

De

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

  • 2 vinete
  • 2 roșii
  • 3 linguri pastă de roșii
  • 1 linguriță de chimion
  • 1 linguriță boia dulce sau boia iute
  • 1 linguriță turmeric
  • o legătură pătrunjel
  • sare
  • piper

Mod De Preparare

Zaalouk sau zaalouka, za3louk este o salată marocană ce se prepară, de obicei cu vinete coapte. Zaalouk poate fi tradus ca piure sau „ceva moale'. Există și zaalouk cu ardei (zaalouk alfilfil), cu conopidă (zaalouk alqarnabit), cu dovlecel (zaalouk alkusa), cu morcov (zaalouk aljuzur) sau cu dovleac (zaalouk alyaqtin).

Cum se prepară salata marocană de vinete Zaalouk

  1. Vinetele se taie pe lungime și, cu ajutorul unui cuțit ascuțit se trasează superficial dungi transversale pe toata suprafața părții interioare a vinetelor. Acestea se coc pe grătar sau în cuptor.
  2. Se lasă la răcit vinetele, se curăță de coajă și pulpa vinetelor coapte se toacă mărunt cu o paletă de lemn.
  3. Se îndepărtează coaja roșiilor și pulpa se taie în cuburi mici.
  4. Într-o tigaie încăpătpare se adaugă un pic de ulei de măsline și se adaugă roșiile, Se lasă la gătit până se evaporă apa. Se adaugă pasta de roșii, se amestecă și se lasă să se gătească încă 5 minute. Când roșiile s-au gătit se adaugă condimentele (chimion, turmeric, boia) și puțină sare și piper.
  5. Se adaugă și vinetele coapte și se lasă la gătit timp de 15 minute la foc mediu.
  6. Se gustă și se condimentează cu sare și piper dacă mai este necesar.
  7. Se oprește focul și se adaugă pătrunjelul tocat sau frunze mari.