De Ana Munteanu,
Ingrediente
- 1 pachet de unt moale + alte 3 linguri
- 210 g zahăr tos (1 și 2/3 cești)
- 185 g făină
- 1 linguriță praf de copt
- 80 ml lapte
- 5 ouă mari (separate)
- 35 g migdale "feliate"
- 350 g smântână lichidă
- 1 esență de vanilie
Mod De Preparare
Cu ceva timp în urmă, această prăjitură a fost votată prăjitura națională a Norvegiei, sub denumirea de verdens beste – cea mai bună din lume. Și după ce o veți face și o veți gusta, punem pariu că veți fi de acord cu această denumire.
Preîncălzește cuptorul la treaptă mare, cu un grilaj poziționat fix la mijloc. Pune într-o tavă care nu lipește hârtie pergament.
Bate untul (deja aflat la temperatura camerei) cu 2/3 ceașcă de zahăr pentru aproximativ 3 minute până obții un rezultat ușor și cremos. Adaugă făina și praful de copt, amestecând totul bine la viteza mică a mixerului.
Adaugă și gălbenușurile și laptele, amestecâdn cu mixerul până se omogenizează. Toarnă aluatul obținut în tava tapetată.
Într-un bol separat bate albușurile cu restul de zahăr până obții o compoziție ca pentru bezea. Întinde rezultatul peste aluatul din tavă. Presară deasupra migdalele.
Dă la cuptor pentru 30-35 de minute – sau până când observi că bezeaua de deasupra e ușor copt și umflat. Lasă la răcit. Transferă prăjitura pe un fund de lemn.
Când s-a răcit, într-un vas mediu bate smântâna pentru gătit cu esența de vanilie, timp de 3-4 minute. Taie prăjitura pe jumătate, transversal, cu un cuțit zimțat.
Pune una dintre jumătăți pe o tavă de servit, acoperă cu frișcă și pune și cealaltă jumătate deasupra – cu bezeaua în sus.
Lasă prăjitura la frigder 1 oră înainte de servit.
Foto: shutterstock