De Bogdan Galca,
Timpi de preparare
- Timp de preparare: min
- Timp de gatire: min
- Gata in: min
Ingrediente
- 500 g cireșe fără sâmburi
- 250 g zahăr
- zeama de la o jumătate de lămâie
Mod De Preparare
Gemul de cireșe este un preparat delicios și un mod eficient de a te bucura de cireșe tot timpul anului. Cireșele sunt bogate în fibre și vitamina C.
Cuvântul cireșe vine din latină – cherasum (cu referință la orașul antic grecesc Kerasous). Primele cultivări de cireși apar în anul 72 ien, deși fructul se consuma din vremuri preistorice.
Cum se prepară gemul de cireșe
- Se scot sâmburii cireșelor și se cântăresc, astfel încât să rezulte 500 g.
- Cireșele se pun într-un castron, se adaugă zeama de la jumătatea de lămâie, tot zahărul și se amestecă bine.
- Se lasă o oră.
- Cireșele și zahărul se pun într-o cratiță la fiert la foc mare. Când încep să fiarbă se dă focul la mediu și se gătește timp de jumătate de oră, amestecând din când în când pentru ca zahărul să se dizolve și să nu se prindă de fundul vasului.
- Gemul e gata atunci când formează ațe’.
- Cine preferă un gem de cireșe cu o consistență păstoasă îl poate pasa.
- Borcanele se fierb timp de 15 minute. Se adaugă gemul în borcanele calduțe.
Alte rețete