Gem de prune

Gem de prune

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Gata in: min

Ingrediente

  • 2 kg prune
  • 800 g zahăr
  • zahăr vanilat sau esenţă de vanilie (opţional)

Mod De Preparare

Rețetă simplă de gem de prune! Se apropie sezonul rece, iar acum gospodinele încep să pregătească bunătățile de iarnă pentru cămară. Dulceațurile și gemul sunt nelipsite, așa că mai jos îți spunem rețeta pas cu pas de gem de prune.

Rețeă gem de prune:

1. Se spală şi se curăţă prunele de sâmburi şi de codiţe. Se pun la frigider, la rece, pentru 2-3 ore.

2. Într-o cratiţă (cu fundul mai gros) se pun prunele şi se presară deasupra zahărul împreună cu zahărul vanilat ori esenţa de vanilie.

3. După ce au stat la rece 2-3 ore, se pun la fiert, la început la foc mare, apoi la foc potrivit. În rețeta de gem de prune se amestecă cu o lingură de lemn să nu se prindă de cratiţă, insistând mai mult pe fundul vasului.

Gemul de prune se lasă la fiert până când se leagă. Poți face testul cu o linguriță de gem într-o farfurie: dacă gemul se desface ușor în bucățele mici, înseamnă că nu este suficient fiert.

Când gemul a fiert, acesta se pune fierbinte în borcane curate și sterilizate. Borcanele se închid ermetic şi se lasă 5 minute cu capul în jos, după care se lasă la răcit şi apoi pot fi aşezate în cămară.

Rețeta de gem de prune este gata. Borcanele pot fi păstrate în cămară pe toată perioada iernii. Gemul poate fi consumat pe pâine prăjită, ca atare, dar și împreună cu alte preparate, precum plăcinte, orez cu lapte sau înghețată.

Vezi mai multe rețete de gemuri și dulcețuri pentru iarnă

Evaluează
1star1star1star1stargray 4 / 5 - 9 voturi