Sărățele

De

Ingrediente

  • 500 g făină
  • 250 g iaurt
  • 300 g unt rece
  • 30 g drojdie
  • 1 linguriță zahăr
  • 1,5 lingurițe sare
  • 1 ou

Mod De Preparare

Cu toții am gustat, măcar o dată în viață, din clasicele sărățele. E vorba despre acele crochete mici, care se fac adeseori din foietaj gata cumpărat. Însă atunci când faci sărățele de casă, deliciul este dublu!

Acele sărățele din comerț sunt pline de aditivi și uleiuri hidrogenate nesănătoase. Pentru un preț foarte mic, poți face tu acasă cele mai bune sărățele. Partea cea mai bună este că le poți „personaliza’ în funcție de gusturile tale!

Dacă preferi aromele italienești, le poți adăuga puțin oregano și busuioc la final. Dacă îți place mult brânza, poți alege să adaugi cașcaval sau parmezan în aluat. Iar dacă vrei ceva mai rustic, poți oricând să adaugi o lingură de bulion în compoziție.

Iată cum poți face sărățele de casă delicioase și sănătoase:

  1. Într-un castron mare, pune făina și untul rece tăiat în cuburi. Amestecă ușor, cu mâinile, fără mișcări bruște sau puternice.
  2. Adaugă în compoziție sarea.
  3. Separat, amestecă drojdia și zahărul bine.
  4. După ce drojdia și zahărul se înmoaie, adaugă-le în compoziția de făină, alături de 200 g de iaurt.
  5. Frământă rapid aluatul, până totul este bine amestecat. Consistența potrivită este una tare și densă. Dacă mai este nevoie de iaurt, mai adaugă după.
  6. Strânge aluatul ghem și lasă-l să se odihnească la temperatura camerei, acoperit cu un prosop sau șervețel de bucătărie, până în jumătate de oră.
  7. Între timp, bate bine oul și pregătește orice condimente dorești să adaugi peste sărățele (sau le poți păstra simple, pentru un gust clasic).
  8. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.
  9. După ce aluatul a stat la dospit, întinde-l pe un blat uns cu făină. Foaia trebuie să fie subțire, de maxim 5 mm în înălțime. Decupează din aluat sărățele de dimensiunile dorite de tine (poți face asta cu un cuțit sau o rolă de patiserie). Dacă vrei, le poți răsuci, pentru un plus estetic.
  10. Unge sărățelele cu ou și, după preferință, adaugă deasupra condimentele dorite de tine (piper, chimen, oregano, busuioc, brânză rasă).
  11. Desprinde încet sărățelele și așază-le într-o tavă tapetată cu hârtie de copt. Nu uita să lași distanță între ele de aproximativ un centimetru!
  12. Lasă sărățelele la cuptor până se rumenesc, în jur de 15 minute. Poftă bună!

Nu rata acesta clasica reteta de saratele cu branza!

Sursa foto – 123rf.com

Încearcă și această rețetă de paine de casa 

Îți recomandăm și:

Placinta cu branza dulce si stafide

Placinta cu mere

Placinta cu branza de vaci