Pâine de casă

Pâine de casă

Ingrediente

  • 400 ml apă
  • 1 cub drojdie
  • 1 linguriță sare
  • 1/2 linguriță zahăr
  • 800 g făină

Mod De Preparare

Pâinea de casă nu se compară cu nicio pâine de la magazin. O rețetă ieftină, simplă și delicioasă, din ingrediente puține pe care sigur le ai acasă! Umple-ți întreaga casă de aroma minunată de pâine proaspăt scoasă din cuptor!

Pâinea este un aliment indispensabil pentru multe mese. O mâncăm alături de ciorbe, supe, fripturi, șnițele, pateuri, creme tartinabile, aperitive fel de fel. Însă pâinea de casă are ceva special, care ne duce pe toți cu gândul la copilărie.

Mulți dintre noi ne amintim de aroma delicioasă a pâinii calde scoase din cuptor de către mamele și bunicile noastre. Mirosul și gustul acela nu puteau fi întrecute de nicio pâine caldă de la magazin.

Pâinea este unul din cele mai vechi alimente. Cele mai vechi dovezi datează de acum 14.500 de ani, din deșertul de nord-est al Iordaniei. Cel mai des, pâinea este făcută din făină de grâu, dar există și variante de pâine făcute din făină de orz, făină de porumb, fulgi de cartofi și alte ingrediente mai puțin convenționale.

Dacă vrei să afli cum să faci o pâine de casă gustoasă, care îți va aduce aminte de copilărie și îți va impresiona până și cei mai mofturoși oaspeți, urmează rețeta noastră, care este cu mult mai simplă decât ai crede.

  1. Se face o maia din 400 ml de apă, cubul de drojdie, 3 linguri de făină, sare şi zahăr şi se lasă la dospit până îşi dublează volumul.
  2. Se cerne restul de făină şi se face un loc în mijlocul ei în care se pune maiaua.
  3. Se încorporează făina până ce rezultă un aluat care se lasă să crească aproximativ o oră.
  4. Se tapetează o tavă cu unt şi făină şi se pune aluatul. Se dă la cuptor pentru 45 de minute și pâinea de casă este gata.
  5. Se consumă caldă sau rece – este delicioasă oricum!

Trucuri de la bunica pentru o pâine de casă pufoasă

Pentru ca rețeta de pâine de casă să iasă perfect și să vă bucurați de o pâine pufoasă trebuie să țineți cont de câteva trucuri simple. Un prim secret culinar este să activați drojdia pentru a obține un aluat fraged, aerat și o pâine pufoasă. Drojdia trebuie pusă într-un vas cu apă călduță și puțină sare și lăsată să se activeze timp de 15 minute.

La fel de important este și modul în care se frământă aluatul. Dacă aluatul nu este frământat suficient de mult, pâinea nu va crește și nu va fi pufoasă.

Pentru ca delicioasa pâine de casă să aibă o crustă aurie putem unge aluatul cu puțin ulei și ou bătut.

Tăvile de copt trebuie unse de asemenea cu unt, ulei și tapetate cu hârtie de copt.

Cuptorul trebuie preîncălzit pentru ca aluatul să aibă un șoc termic și să crească pentru a obține la final o pâine perfectă.

Dacă vrem să oferim acestui preparat de casă tradițional un plus de savoare și un aspect deosebit putem să punem deasupra niște semințe de floarea-soarelui, dovleac sau in, iar în compoziția de aluat putem adăuga o linguriță de miere.

Sfaturi să păstrezi pâinea proaspătă mai mult timp!

  • Pâinea caldă se lasă să se răcească neambalată. În caz contrar, coaja nu va mai fi crocantă și se va mucegăi.
  • Este bine ca pâinea proaspătă coaptă să nu fie păstrată în pungi din plastic, pentru că plasticul nu permite pâinii să „respire', ceea ce face ca umiditatea să se menţină în interiorul pungii, pâinea să se înmoaie şi, treptat, să mucegăiască.
  • De regulă pâinea proaspăt coaptă se păstrează cu partea tăiată în jos, fără nici un fel de ambalaj.
  • Se recomandă ca pâinea să fie păstrată într-un spaţiu uscat şi lipsit de lumină.
  • Pentru ca pâinea să-şi păstreze coaja crocantă, este bine să fie ţinută învelită în hârtie.
  • Este greşită ideea că pâinea se poate păstra bine în frigider. Acolo, ea îşi pierde calităţile fizice. Însă, dacă vrei neapărat să o păstrezi la frigider, învelește pâinea într-un șervet curat din bumbac și apoi pune-o într-o pungă din plastic sau din hârtie. Astfel, o poți păstra la frigider în condiții igienice timp de 4 sau chiar 5 zile, fără să își piardă gustul bun. Șervetul din bumbac absoarbe umezeala și păstrează pâinea suficient de moale pentru a fi plăcută la gust.
  • Cum sunt șanse mici să consumi o pâine la o masă și cel mai probabil îți mai rămâne și pentru a doua zi, bucătarii spun că te poți bucura de o pâine proaspată și caldă daca o încălzești puțin, timp de cel mult 15 minute la 250 de grade Celsius. Este un truc care face pâinea din nou crocantă.
  • Pâinea proaspătă se păstreza perfect în congelator. Dar nu folosi o simplă pungă din plastic. Mai întâi învelește pâinea în folie de aluminiu. Astfel, pâinea îngheață uniform, dar fără să se formeze ace de gheață și se va dezgheța mai ușor când o scoți din congelator. Dacă o dezgheţi lent, vei avea o pâine perfect proaspătă. În plus, odată decongelată pâinea, ca de altfel orice aliment congelat, nu se mai recongelează.
  • Nu mai păstra pâinea proaspătă în plastic, nici dacă o ții pe masa din bucătărie. Pâinea se învelește în hârtie de împachetat sau în hârtie de copt și apoi se pune într-o pungă curată pentru alimente. Astfel, în hârtie nu mucegăiește prea repede și poate rezista mai mult timp la temperatura camerei.

Iată ce poți pune pe pâine:

Gem de gutui

Dulceata de capsuni

Gem de prune

Învață să faci acasă și blat de tort

Vezi și Ce poți face cu pâinea uscată, în loc să o arunci. Idei de rețete cu pâine uscată

Evaluează
1star1star1stargraygray 2.5 / 5 - 13 voturi