De Claudia Grigore,
Timpi de preparare
- Timp de preparare: min
- Timp de gatire: min
- Gata in: min
Ingrediente
- 500 g carne de porc tăiată cuburi
- 500 g mazăre
- 2 cepe tăiate cubulețe
- 3 morcovi tăiați bucăți potrivite
- 5 cartofi tăiați cuburi
- ulei
- o foaie de dafin
- boia dulce
- mărar proaspăt
- sare
- piper
Mod De Preparare
Delicioasa mâncare de mazăre cu porc este un preparat culinar care îmbină savoarea dulce a mazărei cu gustul bogat al cărnii de porc, rezultând o explozie de arome și nutrienți. Această rețetă tradițională se bucură de popularitate datorită simplității sale și gustului reconfortant.
Mâncarea de mazăre cu porc este o sursă bogată de proteine, vitamine și minerale esențiale. Cărnea de porc oferă proteine de calitate, iar mazărea aduce fibre, vitamina C, vitamina A și minerale precum fierul și potasiul. Această combinație face ca preparatul să fie nu doar delicios, ci și nutritiv.
Cum se prepară cea mai bună mâncare de mazăre cu porc
- Se încălzește uleiul într-o cratiță cu fund dublu. Se călește ceapa la foc mic pentru 10 minute.
- Se adaugă carnea de porc, morcovii, mazărea și condimentele. Se gătește timp de 5-10 minute până ce carnea începe să se albească.
- Se adaugă apa cât să acopere toate ingredientele. Se acoperă și se lasă să fiarbă timp de 30 de minute.
- Se adaugă cartofii și, dacă este necesar se mai adaugă apă cât să acopere ingredientele. Se fierbe încă 15-20 minute sau până s-au fiert cartofii.
- Se adaugă boia dulce, după gust (1-2 lingurițe) și se mai lasă la gătit încă 10 minute fără capac.
- Mâncarea de mazăre cu porc se garnisește cu mărar proaspăt tocat.
Beneficiile consumului de mazăre
Mazărea face parte din categoria leguminoase. Din aceeași categorie fac parte și lintea, soia, năutul, fasolea etc
Mazărea este bogată în vitamine, minerale, antioxidanți și fitonutrienți.
Sănătatea ochilor
Datorită conținutului de luteină și zeaxantină, mazărea poate ajuta la prevenirea cataractei sau a degenerescenței maculare.
Sănătatea tractului digestiv
Cu un conținut ridicat de fibre, mazărea ajută la menținerea sănătății sistemului digestiv. Fibrele contribuie la o digestie sănătoasă, previn constipația și ajută la controlul nivelului de zahăr din sânge.
Sănătatea inimii
Mazărea conține substanțe nutritive care pot susține sănătatea inimii, cum ar fi antioxidanții, potasiul și acidul folic. Aceste componente contribuie la reducerea riscului de boli cardiovasculare, menținând tensiunea arterială în limite normale și îmbunătățind nivelul de colesterol.
Protecția împotriva radicalilor liberi și reducerea inflamației
Mazărea conține antioxidanți, cum ar fi vitamina C, vitamina E, zinc, flavonoidele (catechină, epicatechină) și carotenoidele, care luptă împotriva radicalilor liberi în organism. Acești antioxidanți pot ajuta la prevenirea stresului oxidativ și la protejarea celulelor împotriva deteriorării.
Vitamina A, vitamina B, cumestrolul, acidul cafeic, catechina, epicatechina din mazăre ajută la reducerea inflamației.
Scăderea în greutate și controlul glicemiei
Datorită conținutului său ridicat de fibre și proteine, mazărea poate susține procesul de pierdere în greutate și poate contribui la menținerea nivelului de zahăr din sânge în limite normale. Fibrele conferă senzația de sațietate, iar proteinele contribuie la menținerea masei musculare.
Sursa: www.webmd.com
Alte rețete cu mazăre
Pateu de mazăre
Mâncare de mazăre cu cârnați și roșii – rețeta rapidă
Mâncare de mazăre cu pui
Ruladă de pui cu sos de mazăre
Mazăre de post
Supă de mazăre de post
Tartă cu mazăre
Şniţel de pui cu mazăre
Sursa foto: Shutterstock