10 trucuri esenţiale pentru un grătar perfect  

10 trucuri esenţiale pentru un grătar perfect   

De Erika Chivu,

Odată cu minivacanţa de 1 Mai debutează, oficial, şi sezonul grătarelor. Pentru ca ieşirea la iarbă verde să fie o experienţă cât mai reuşită, vă punem la dispoziție câteva sfaturi mai mult decât utile și atât de la îndemână încât poate nici nu v-ați gândit la ele.

  1.  Nu gătiţi carne rece  

Asiguraţi-vă că aduceţi mereu carnea la temperatura camerei înainte să o preparaţi. Dacă nu faceţi asta, riscaţi să ardeţi carnea la exterior până ajunge interiorul să se pătrundă.

  1.  Preîncingeți grătarul  

Dacă vreţi ca rezultatul să fie unul demn de Masterchef  – gust şi aspect deopotrivă – trebuie să ştiţi un lucru: încingeți grătarului cu minute bune înainte să puneţi carnea pe el. Trucul asta vă salvează şi dacă al vostru grătar nu stă prea bine la capitolul curăţenie.

  1.  Subţire, subţire, subţire  

Cu cât mai subţire tăiată este carnea, cu atât mai repede se pătrunde. Grosimea ideală? Aproximativ un centimetru. Şi dacă vreţi ca rezultatul final să fie fraged şi cât mai aromat, doar presaţi uşor cu mâinile bucata până ajunge la jumătatea grosimii originale.

  1.  Nu deranjați' carnea

Ce înseamnă asta, vă întrebați. E simplu: cărnii îi ia ceva timp până se rumenește apetisant. Așa că, fiți răbdători, lăsați-o să se facă fără să o scormoniți și să o întoarceți de pe o parte pe alta la fiecare 3 secunde. Și orice ați face NU o presați cu îndârjire pe grătar să îi grăbiți facerea, pentru că va pierde tot sucul din ea.

  1. Fără grăsime în exces

Ați observat, cel mai probabil, cum se afumă totul atunci când curge grăsime pe cărbuni, nu? Ca să nu mai pățiți asta, scăpați de excesul de marinată înainte să puneți carnea pe grătar. În cazul în care aveți o bucată de carne mai grasă, puteți să o semipreparați înainte un pic pe o plită.

  1. A nu se uita igiena alimentară

Este ciudat cum gătitul în aer liber îi face pe unii oameni să uite lucruri de bază. Acestea fiind spuse, întotdeauna să folosiți veselă curată pentru a pune mâncarea gătită și NICIODATĂ să nu adăugați marinata folosită pentru carnea crudă peste cea gătită. Simplu!

  1. Aromatizați grătarul

Dacă ungeți grătarul încins cu ceapă sau usturoi veți da un plus de aromă fripturii.

  1. Toate la timpul lor

Ordinea corectă de punere a preparatelor pe grătar este următoarea: porc, pui, mici, legume – ordine, desigur, stabilită de timpul de pătrundere a fiecăruia în parte.

  1. Grătarul mereu supravegheat

Orice ați face, un ochi să fie mereu pe grătar! Suntem convinși că nu doar o data vi s-a întâmplat să vă întoarceți spatele pentru o secundă' pentru ca mai apoi să găsiți un dezastru carbonizat.

     10. Curățați grătarul

Știm că numai chef și putere de curățat nu aveți după o masa delicioasă și copioasă. Dar dacă doriți să aveți grătarul în cauză cât mai mult timp, vă sfătuim să nu îl neglijați și să îl lăsați pe cât de curat posibil. Nu vă bazați pe faptul că, dacă îl lăsați pe foc și după ce v-ați terminat treaba cu el, resturile vor arde și dispărea miraculos.

Foto: grătar / Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO