Pancakes (clătite americane)

De Bianca Prangate,

Ingrediente

  • 200 g făină
  • 250 ml lapte
  • 2 ouă mari
  • 1 pliculeț praf de copt
  • 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
  • 30 g zahăr
  • 10 ml esență de vanilie
  • 1/4 linguriță sare
  • 50 ml ulei pentru aluat
  • ulei pentru prăjit

Mod De Preparare

Noi, românii, am crescut cu clătitele clasice, în formă de sul, însă în seriale și filme am văzut adeseori o altă variație a acestui desert: pancakes sau clătite americane.

Aceste clătite americane sunt pufoase, moi și decadente, având o formă și o textură diferită față de cele cu care suntem obișnuiți. În America, se servesc pancakes atât ca desert, cât și la micul dejun.

De regulă, clătitele americane se așază unele peste altele, iar deasupra se pune puțin unt și sirop de arțar. Alte topping-uri populare sunt ciocolată, dulceața, gemul, mierea, nucile, fructele, frișca și melasa. De asemenea, există și varianta în care aceste clătite se servesc cu alimente sărate, cum ar fi bacon, ouă sau cârnați.

Ingredientele folosite în pancakes sunt  la îndemâna oricui: făină, lapte, ouă și praf de copt. Uneori, se poate adăuga iaurt sau smântână, pentru a oferi o umezeală plăcută aluatului. Dimensiunile clătitelor americane variază, dar adeseori au 10 cm în diametru și 1 centimetru în grosime.

Iată una dintre cele mai simple rețete de clătite americane, pe care o poți pregăti cu ce ai deja în cămară:

  1. Întâi amestecăm ingredientele uscate: făina, praful de copt, bicarbonatul și zahărul.
  2. Amestecăm laptele cu uleiul.
  3. Albușurile și gălbenușurile se separă.
  4. Albușurile le batem până formează o spumă, iar gălbenușurile le batem cu sarea.
  5. Amestecul de lapte și ulei se toarnă peste gălbenușuri și se adaugă și ingredientele uscate, amestecând cu un mixer.
  6. Când avem un amestec omogen, încorporăm și albușurile cu ajutorul unui tel.
  7. Aluatul este gata și nu ne rămâne decât să prăjim clătitele. Încingem, așadar, puțin ulei într-o tigaie.
  8. Când s-a încins, turnăm în centrul ei un polonic din compoziție. Spre deosebire de clătitele clasice, la acestea nu trebuie să mișcăm tigaia pentru ca aluatul să acopere fundul complet.
  9. Când clătita face bășici la suprafață, o întoarcem și o mai lăsăm aproximativ două minute.
  10. Servim clătitele așezate unele peste altele, cu topping-ul preferat de noi.

Foto: 123rf.com