Îţi plac prăjiturile cu multă cremă? Încearcă şi această reţetă de foi cu cremă de vanilie şi cremă cu mac!
1. Pentru crema de vanilie, gălbenuşurile se freacă cu zahărul şi amidonul şi se adaugă 50 ml lapte rece. Se amestecă bine pentru a obţine o ciulama. Restul laptelui se fierbe şi, când dă în clocot, se toarnă puţin câte puţin peste ciulamaua de gălbenuşuri. Se amestecă energic şi, după folosirea laptelui, crema se pune pe foc mic. Când devine groasă, se trage de pe foc şi se lasă la răcit. Apoi se mixează cu untul moale, nu topit, și esența de vanilie.
2. Pentru crema de mac, se pune întâi untul tăiat bucăţi să fiarbă 20 de minute, înlăturând spuma care se formează. La capătul a 20 de minute de fiert, grăsimea rămâne la fundul vasului, iar deasupra este un lichid gălbui. Se strecoară, grăsimea se aruncă, iar lichidul galben se măsoară. Trebuie să fie 100 ml de unt clarifiat, care se amestecă cu grişul şi laptele. Se amestecă bine şi apoi se pun macul şi zahărul. Se pune la fiert 10-15 minute până ce amestecul se desprinde de vas. Se trage de pe foc şi se amestecă în continuare până ce se răceşte complet, moment în care se adaugă nuca de cocos. Se amestecă până la omogenizare.
3. Pe un platou se aşază foaia de cremşnit şi apoi un strat de cremă de vanilie care se nivelează cu un cuţit trecut prin apă rece. Urmează crema de mac, iar cremă de vanilie şi iar crema de mac.
4. Pentru glazură, ciocolata se rupe bucăţi şi se pune într-un vas. Frişca se pune la fiert şi, când dă în clocot, se toarnă peste ciocolată. Se lasă 30 de secunde şi apoi se amestecă până ce se topeşte ciocolata. Se obţine o cremă fină care se toarnă peste prăjitură. Se lasă aşa cel puţin 6 ore şi apoi se taie.