Gustos şi uşor de făcut, tortul de ciocolată cu dulceaţă este perfect pentru orice aniversare sau petrecere în familie.
1. Pentru blat, se separa albuşurile de galbenuşuri. Acestea din urma se freaca bine cu zaharul pâna se topeşte. Albuşurile se bat spuma tare, apoi se amesteca cu galbenuşurile, faina şi cacaua. Compoziţia se amesteca încet, de jos în sus, cu lingura de lemn, apoi se toarna în forma de tort, unsa şi tapetata cu faina. Blatul se da la cuptor, pentru 20-25 de minute, la foc mediu, apoi se lasa la racit.
2. Pentru crema, ouale întregi se freaca la rece cu zaharul. Amestecul obţinut se pune apoi la fiert la bain-marie şi se amesteca pâna se topeşte zaharul şi compoziţia se îngroaşa. Se adauga ciocolata de menaj rasa şi cacaua, se lasa înca 10 minute pe foc, se raceşte şi apoi se amesteca bine cu untul.
3. Siropul se face din cantitaţi egale de zahar şi apa, se pune la fiert pâna se topeşte zaharul şi se leaga siropul, apoi se raceşte şi se adauga esenţa de rom.
4. Se taie blatul în 2 sau 3 parţi, se însiropeaza fiecare parte, se lasa în repaus 15 minute, apoi se umple fiecare etaj cu crema, peste care se adauga un strat de dulceaţa. Deasupra tortului se rade ciocolata.