Cozonac trandafir

Cozonac trandafir

Ingrediente

  • 4 ouă
  • 5 linguri zahăr
  • 1 ceasca lapte
  • coajă rasă de lămâie
  • 1 plic zahăr vanilat
  • 200 g unt
  • 50 g pentru uns
  • 400 g făină
  • 20 g drojdie proaspătă
  • 160 g stafide
  • 2 linguri albuş bătut spumă
  • zahăr vanilat pentru pudrat
Pentru sirop
  • 1/2 ceasca cafea
  • 3 lingurite zahăr

Mod De Preparare

De Sărbători, gospodinele se pregătesc să îşi uimească invitaţii cu cele mai bune şi gustoase reţete de mâncăruri şi prăjituri, ca să nu mai zic şi de cozonaci! Iată unul special, în formă de trandafir!

1. Se pune făina într-un castron. Se topește untul și se lasă să se răcorească. Se freacă drojdia cu o linguriță de zahăr și puțin lapte, se presară făină și se pune la loc cald să crească. Se separă gălbenușurile de albușuri, iar gălbenușurile se freacă cu puțină sare. Când drojdia a crescut, se toarnă peste făină, apoi se adaugă laptele fiert și răcorit, gălbenușurile, zahărul vanilat, coaja de lămâie. Se frământă o jumătate de oră, timp în care, din când în când, se adaugă câte puțin unt și puțin zahăr până s-a pus toată cantitatea indicată în rețetă. Se frământă bine și apoi se adaugă 2 linguri de albuș bătut spumă și se mai frământă foarte bine, apoi se lasă la crescut. După ce a crescut, se pune făină pe planșetă, se pune aluatul, se întinde o foaie, se unge cu unt moale, dar netopit, se presară peste tot stafidele. Se rulează, apoi se taie felii groase de aproximativ 3 cm.

2. Se ia o forma rotundă, se unge cu unt și se aranjează în ea rolurile de cozonac, în așa fel încât partea tăiată cu stafide să fie în sus.

3. Se lasă să crească în tavă, la loc cald, apoi se dă tava la cuptor, la foc mic. După ce s-a copt, se scoate din cuptor și se toarnă peste el laptele îndulcit cu zahărul și se pune din nou la cuptor pentru 10 minute. Când se scoate din cuptor, se pudrează cu zahăr vanilat.

Evaluează