Cei din Polonia, Belarus, Lituania și Ucraina le spun „zrazy”. Vorbitorii de limba engleză le spun „cutlets”. Noi le spunem, simplu, pârjoale. Rețeta de mai jos a reușit să cucerească milioane de oameni la numai o zi de la publicare. Succesul ei fulminant se datorează, cu siguranță, simplității ei și gustului final absolut extraordinar. Faceți-o și vă veți convinge.
Fierbe cartofii timp de 25-30 de minute.
Taie ceapa julien și ciupercile felii subțiri. Pune un pic de unt în tigaie și călește ceapa timp de 5 minute apoi adaugă ciupercile și mai călește pentru alte 5 minute. Adaugă pătrunjel proaspăt, asezonează bine și călește până ceapa se înmoaie și devine aurie și sticloasă. Pune unt peste cartofi, pisează-i bine (ca pentru piure) și asezonează cu sare și piper – după gust. Adaugă oul și făina și omogenizează.
Presară făină pe un fund de lemn. Pune cam 1 lingură din compoziția de mai sus și preaseaz-o cu buricele degetelor până se nivelează. Fă același lucru cu tot restul compoziției. Apoi pune pe fiecare mini-„aluat” câte o lingură rasă (sau chiar mai puțin, te orientezi din ochi) de ciuperci călite.
Acum ia cu ambele mâini dintr-o latură a „aluatului” și îmbracă bine umplutura astfel, sigilând-o înăuntru. Fă la fel cu toate.
Prăjește-le în tigaie, la foc mediu, până se rumenesc și devin crocante la exterior. Când sunt gata, scoate-le pe un șervețel de hârtie ca să se mai absoarbă uleiul.
Se servesc cu smântână și pătrunjel proaspăt deasupra.
Foto: 123rf.com