Până de curând doar am cumpărat-o, recunosc. Nu știam că se face atât de bine și în casă. Ah, ba chiar e mult mai bună, mai pufoasă, mai aromată decât aceea din comerț. Atât de repede a dispărut încât data viitoare fac direct două în loc de una!
Începe, desigur cu caramelizatul cepei. Într-o tigaie care nu lipește încinge uleiul, la temperatură medie spre mare. Călește ușor ceapa 5 minute, până se înmoaie. Redu focul la mediu spre mic și lasă ceapa (amestecând din când în când să nu se ardă sau lipească) să devină aurie. Asezonează cu sare (dacă vrei să fie un pic mai dulceagă poți adăuga și jumătate de linguriță de zahăr tos) și lasă deoparte la răcit.
Într-un bol mare amestecă făina cu sarea. Dizolvă drojdia proaspătă în apă călduță și adaug-o peste făină. Amestecă bine totul și apoi adaugă ceapa caramelizată și frunzele de la ceapa verde. Frământă bine până când aluatul devine pufos și se desprinde de pe marginea bolului. Acoperă-l cu un prosop curat de bucătărie și lasă-l la crescut circa 1 oră – ar terbui să se dubleze.
Preîncălzește cuptorul la 240 grade Celsius cu 30 de minute înainte de coacere. Pune aluatul într-o tavă care nu lipește (dreptunghiulară, rotundă, cum dorești este ok).
Când o dai la cuptor, toarnă un pahar cu apă în tava aragazului -care trebuie poziționată pe cea mai joasă treaptă, sub grătarul pe care pui pâinea. Astfel, datorită aburului care se va forma, pâinea va fi pufoasă și nu cleioasă. Lasă pâinea la copt timp de 25-30 de minute, până când aluatul nu mai rămâne pe scobitoare.
Dacă doriești, poți da frâu imaginației și adăuga suplimentar susan, chimen, ardei roșu copt și tăiat mărunt (așa cum am făcut noi), etc.
Foto: 123rf.com