Cum mama este genul de persoană care ar pune cocos în aproape orice desert pe care îl face, nu se putea să nu găsească un desert care să îi satisfacă pe deplin dragostea și pofta pentru cocos. Rezultatul este tarta de mai jos, pe care, dacă o vei face cu dragostea cu care o făcea mama pentru mine când eram mică, o să o adori! Vine din Africa de Sud, iar numele ei oficial este Klapper Tert.
Preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius.
Amestecă cocosul cu zahărul, apa, untul și sarea într-o crăticioară medie și lasă-l la foc mic, timp de aproximativ 15 minute. Între timp ocupă-te de aluat.
Combină untul cu făina și un vârf de sare – la final ar trebui să rezulte ceva prăfos, asemănător pesmetului ca aspect. Adaugă peste gălbenușul de ou bătut ușor și apa rece ca gheața și amestecă bine până obții un aluat omogen, de forma unei bile. Dacă nu arată așa și încă e prăfos, adaugă, rând pe rând, 1 linguriță de apă rece până ajunge așa. Întinde apoi aluatul într-o tavă de tartă. Întinde gemul de caise deasupra.
Când mixul de cocos din crăticioară este gata, dă-l de pe foc, adaugă 2 gălbenușuri (bătute ușor în prealabil), esența de vanilie și cea de migdale. Bate albușurile de la ouă până rezultă o spumă tare (ca pentru bezele), pe care o încorporezi în amestecul de cocos.
Întinde uniform rezultatul peste gemul din tavă. Dă la cuptor pentru 30-45 de minute sau până când, dacă zgâlțâi un pic tava, centrul tartei nu mai tremură.
Foto: 123rf.com