3 rețete de zacuscă

3 rețete de zacuscă

De Oana Savin,

Luna septembrie este momentul când gospodinele din România încep să își încarce cămara cu bunătăți pentru iarnă. Și cele mai multe aleg să facă zacusca, un preparat foarte iubit.

Zacusca este o mâncare de legume proaspete, coapte sau prăjite în ulei, găsită în mai multe țări din Balcani. Principalele ingrediente sunt vinetele coapte, gogoșarii(sau ardeii roșii) copți și ceapa tăiată. Mai pot fi adăugate roșii, ciuperci, morcovi, dovlecei, etc. Există numeroase varietăți de zacuscă, în funcție de ingredientele folosite. Se mai adaugă și condimente, printre cele mai folosite fiind piperul și foile de dafin.

Astăzi v-am pregătit trei rețete de zacuscă care sigur vor fi pe placul întregii familii.

Zacuscă clasică

Rețeta este cât se poate de simplă, iar acest tip de zacuscă este preferat în general, de mai toate gospodinele.

Ingrediente

  • 12 vinete de marime medie
  • 6 ardei grasi
  • 20 gogosari
  • 1 kg ceapa
  • 300 ml ulei
  • bulion, dupa gust
  • sare
  • piper

Mod de preparare

  1.  Vinetele, ardeii grasi si gogosarii se coc, se scot în vase si se presara sare.  Se acopera si se lasa asa pâna ce se coc toate. Apoi, se curaţa de pieliţe, se scot filamentele albe si seminţele si se toaca la cuţit.
  2.  Ceapa se toaca si se pune la calit în ulei. Se lasa sa se înmoaie puţin, se adauga legumele coapte, bulionul, sare si piper.
  3.  Se lasa la fiert aproximativ 40 de minute, amestecând mereu, sa scada bine. Se pune zacusca în borcane, se astupa cu capace si se fierb la bainmarie timp de 30 de minute. Apoi se lasă să se răcească în apa în care au fiert.

Zacuscă picantă

Dacă ești un fan al mâncărurilor picante, atunci cu sigurnață trebuie să pui în cămară și câteva borcane de zacuscă picantă.

Ingrediente

  • 10 vinete
  • 10 gogoşari
  • 500 ml ulei
  • 10 roşii mari
  • 2-3 căpăţâni usturoi
  • 5 cepe mari
  • 200 g ardei iute
  • 1-2 foi dafin
  • sare
  • piper

Mod de preparare

  1. Se coc vinetele, se curăţă şi se lasă să se scurgă în sită. Se coc gogoşarii, se curăţă, se lasă la scurs, se curăţă de seminţe şi se taie în bucăţele.
  2. Se toacă ceapa mărunt şi se pune la călit în ulei, la foc mic, până când devine transparentă. Se adaugă usturoiul care, în prealabil, a fost curăţat şi tocat mărunt, roşiile, după ce au fost curăţate de pieliţă şi tăiate feliuţe subţiri, bucăţile de gogoşar copt, vinetele coapte şi tocate, ardeiul iute tăiat rondele, sarea şi piperul, după gust, şi se lasă să fiarbă la foc mic.
    3. Când sosul s-a îngroşat şi uleiul s-a ridicat deasupra, zacusca este gata şi se dă la o parte de pe foc.
    4. Se toarnă fierbinte în borcane de 400 g, lăsând un spaţiu gol de 2 cm din marginea borcanului. În fiecare borcan se pune deasupra câte o lingură de ulei fierbinte, înainte de a pune înfileta capacul.

Zacuscă de vinete și ardei

Această zacuscă este delicioasă, iar rețeta nu este deloc dificil de făcut. Ai nevoie doar de câteva ingrediente proaspete, pe care le găsești oricând pe piață.

Ingrediente

  • 3 kg vinete
  • 1 kg ardei gras
  • 2 kg gogosari
  • 1 kg ceapa
  • 700 ml ulei
  • 1 litru suc de rosii
  • 2 linguri miere
  • 1 lingurita boabe de piper
  • 2 foi dafin
  • sare

Mod de preparare

  1.  Se pun la copt vinetele, ardeii si gogosarii. Se curaţa apoi de pieliţa arsa, de seminţe si filamente si vinetele se lasa la scurs. Apoi, toate se toaca la cuţit.
  2.  În ulei, se pune ceapa tocata marunt, trecuta prin razatoare sau taiata la robot si, dupa ce s-a înmuiat puţin, se adauga legumele coapte si taiate.
  3.  Se adauga sucul de rosii, foile de dafin si piperul. Se lasa la fiert în jur de 50 de minute pâna scade bine si, în acest moment, se potriveste de sare si se adauga mierea.
  4.  Se pune fierbinte în borcane, se asaza capacele si se întorc cu gura în jos, lasându-le sa se raceasca în acest mod care elimina complet aerul.
Urmăreşte cel mai nou VIDEO