De Elisabeta Sava,
În cea mai mare zi de sărbătoare, Ajunul Crăciunului, în Italia se evită carnea roșie în favoarea „Sărbătorii celor șapte pești'. Atractia principală este anghila prajita, care este și considerată o delicatesa. În schimb, în ziua de Crăciun italienii mănâncă paste și mâncăruri din carne.
Masa britanică de Crăciun, cu curcan și toate ingredientele, este locul din care canadienii și americanii își iau o parte din inspirație, însă englezii preferă budinca de Crăciun și plăcintele cu carne tocată, în locul clasicelor plăcinte cu mere.
Înainte de Crăciun și de Anul Nou, francezii sărbătoresc Ajunul Crăciunului sub formă de Réveillon. Acesta constă într-o masă bogată și o petrecere care durează până la primele ore ale dimineții. Există multe feluri de mâncare din care poți alege, inclusiv somon afumat, homar, ficat de gâscă sau de rață (foie gras), stridii, gâscă sau curcan cu umplutură, rață friptă și „La Buche de Noel', o prăjitură tradițională de Crăciun. Această „buturugă cremoasă' de Crăciun este disponibilă într-o varietate de arome, inclusiv ciocolată și alune, și este servită cu șampanie. Datorită Lidl, poți avea un Crăciun franțuzesc la tine acasă. Vei găsi toate aceste specialități în magazinele lor în săptămânile selectate.
Gâsca friptă și varza prăjită sunt mâncăruri populare în Germania. Sărbătoarea lor principală are loc în Ajunul Crăciunului și se spune că dacă nu mănânci bine în acea zi, vei fi vizitat de diavoli.
Unii oameni din Țările de Jos preferă masa tradițională de Crăciun, în timp ce alții doresc ceva numit Gourmet (de lux). Așa că olandezii au găsit soluția perfectă: gazda taie legume, carne, pește și creveți, iar oaspetele își pregătește singur masa. Folosind propriile lor tigăi, oaspeții vor pregăti o varietate de porții mici, care vor fi ulterior insoțite de diverse sosuri specifice.
Bucătăria canadiană este similară cu cea a englezilor și a americanilor, dar are propria sa aromă distinctă. Curcanul cu umplutură, legume, sos de afine, piure de cartofi și sos sunt toate elementele de bază ale unei mese canadiene. Deserturi precum plăcinte, tarte cu unt și shortcakes sunt produse consumate în mod frecvent, iar lichiorul de ouă cu o notă de rom poate fi găsit și în gospodăriile canadiene în ziua de Crăciun.
Cina din Statele Unite este comparabilă cu cea din Canada și Regatul Unit, dar cinele americane de Crăciun pot varia și în funcție de locația geografică, fasolea fiind servită în sud spre exemplu. Deoarece Ziua Recunoștinței sărbătorită anterior include și curcanul ca fel principală, multe case americane optează pentru friptură de vită în loc de curcan în zilele de Crăciun.
Crăciunul nu este o sărbătoare națională în Japonia. Deși doar 1% dintre japonezi sărbătoresc Crăciunul, ei au o tradiție de Crăciun de a mânca KFC! Potrivit legendei, un efort de marketing KFC din anii 1970 a inventat sintagma „Kurisumasu ni wa kentakkii!' (Kentucky de Crăciun) și de atunci, o găleată de KFC a fost un element de bază în Japonia.
Mexicanii preferă produse de patiserie din aluat de porumb (tamales), mâncăruri condimentate cu fructe de mare, prăjituri dulci numite bunuelos și tocane în Ajunul Crăciunului.
În Ajunul Crăciunului, familiile din Peru mănâncă un curcan umplut cu carne de vită tocată și alune și acoperit cu cireșe și felii de ananas ca fel principal. După miezul nopții, familia se întoarce la masă pentru a cânta cântece de Crăciun și pentru a celebra momentul nașterii Domnului.