Mod De Preparare
Borsch (borscht, borshch , borsht, bortsch. borș) este o supă/ciorbă de sfeclă roșie extrem de populară în Ucraina. Acest tip de preparat este bogat în fier și antioxidanți. În plus, are proprietăți detoxifiante.
Cum se prepară borschul – rețeta ucraineană
- Se curăță și se spală morcovul și sfecla roșie. Se taie julienne sau se dau pe răzătoare.
- Se curăță ceapa și se taie cubulețe.
- Roșiile se opăresc, se înlătură pielea și se taie cubulețe.
- Se taie varza julienne. Cartoful și fasolea verde se taie în bucăți mici. Usturoiul se toacă mărunt.
- Ceapa se călește în puțin ulei. Se adaugă morcovul și se gătește timp de 2 minute.
- Se adaugă sfecla roșie și se mai gătește 3-4 minute.
- Se mai adaugă roșiile și pasta de tomate, se amestecă și se lasă la gătit 2 minute.
- 300 ml de apă se adaugă peste roșii și se lasă să se gătească la foc mic timp de 30 de minute sau până ce legumele s-au gătit. Dacă este necesar se nmai adaugă apă caldă.
- Separat, într-o altă oală se pune la fiert supa de pui. Când începe să clocotească se adaugă varza. Se lasă la gătit 5 minute. Se adaugă fasolea verde, cartofii și se mai gătește încă 10 minute.
- Amestecul de legume cu sfeclă roșie. Se adaugă peste supa de pui. Se amestecă și se lasă la gătit 5 minute.
- Se oprește focul, se adaugă usturoiul, piperul, oțetul, zahărul. Se gustă de sare și se condimentează după preferințe. Se acoperă cratița cu capac și se lasă la odihnit timp de 10 minute.
- Se servește cu mărar tocat și smântână.