Paska – pască ucraineană

Paska - pască ucraineană

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

  • 400 g făină 000
  • 40 g zahăr
  • 175 ml lapte
  • 1 pliculeț drojdie uscată
  • 2 ouă mărimea M
  • 100 g unt (plus ceva extra)
  • un praf de cardamom
  • 110 g stafide (opțional)
  • 75 g caise uscate
  • 1 lingură lapte
  • 1 gălbenuș

Mod De Preparare

Paska este un preparat tradițional de Paște extrem de popular în Ucraina, Armenia, Belarus, Romania, Rusia, Georgia, Moldova și Bulgaria.

Paska se consumă doar după ce a fost binecuvântată în ziua de Paște, de preoți.

Singura țară care prepară pasca cu brânză este România.

Cum se prepară paska – pasca ucraineană pentru Paște

  1. Într-un castron se amestecă făina, zahărul, drojdia, cardamomul și un pic de sare. În centrul amestecului se face o groapă și se adaugă ouăle și laptele călduț.
  2. Se adaugă untul moale și se frământă până ce alutul prinde formă.
  3. Într-un castron pe care l-am uns cu puțin unt se transferă bila de aluat, se acoperă cu un prosop curat sau cu folie alimentară și se lasă la loc cald până își dublează volumul (aproximativ 2 ore).
  4. O treime din aluat se dă deoparte.
  5. Aluatul rămas se întinde cu sucitorul într-o formă pătrată. Peste aluat se distribuie egal stafidele și caisele tăiate. Aluatul se rulează și se formează o bilă de aluat care se pune într-o formă rotundă înaltă (o formă pentru panettone sau o cratiță).
  6. Aluatul ce a fost dat deoparte se împarte în două și se formează două panglici care se vor împleti și pune peste aluatul din forma de panettone.
  7. Forma se acoperă cu un prosp curat sau o folie alimentară și se lasă la loc cald timp de o oră jumătate.
  8. Cuptorul se preîncălzește la 180 grade Celsius.
  9. Gălbenușul se amestecă cu lingura de lapte. Se unge paska cu acest amestec.
  10. Se gătește timp de 45 de minute sau până când temperatura din interiorul paskăi ajunge la 88 de grade Celsius.
  11. Paska se taie doar după ce s-a răcit.

Citește și cea mai bună rețetă de pască cu brânză dulce AICI

Evaluează