(P) Rețeta de cartofi gratinați la cuptor

(P) Rețeta de cartofi gratinați la cuptor

De Pistalie Andreea,

Timpi de preparare:

Timp de preparare: 40 de min

Timp de gătire: 12-15 min

Gata în: 52-55 min

INGREDIENTE

  • 500 grame cartofi;
  • 200 grame smântână pentru gătit (peste 20% grăsime);
  • 150 grame bacon;
  • 100 grame cașcaval;
  • 2 oua întregi;
  • 1 legătură pătrunjel;
  • 2 lingurițe sare;
  • 1 linguriță piper;
  • 1 linguriță praf de usturoi;
  • 1 linguriță cimbru;

Mod de preparare

Cartofii gratinați pot înlocui un prânz consistent sau pot fi serviți alături de o salata proaspăta, sosuri, sau murături. De asemenea, cartofii gratinați pot fi consumați drept garnitură la diverse preparate. Dacă nu știi ce să mai gătești pentru a doua zi sau pentru pachetul pe care îl iei la muncă, atunci încearcă cea mai simplă și sățioasă reteta de cartofi gratinati la cuptor cu bacon și smântână.

  1. Începe prin a curăța cartofii de coajă. Apoi, spală-i bine și lasă-i la scurs într-o sită. Când s-au uscat, așază-i într-o oală la fiert, adaugă o linguriță de sare și lasă-i aproximativ 30 de minute. După jumătate de oră, fă testul cu furculița și verifică dacă s-au înmuiat suficient de mult cât să îi pisezi cu lingura. Dacă au fiert suficient, oprește focul, răstoarnă-i într-o sită să elimine toată apa. Desigur, poți fierbe cartofii direct în coajă, mai ales că aceasta reține apa să nu se amestece cu miezul.
  2. După ce s-au răcit cartofii, îi tai jumătăți. Între timp taie și baconul julienne sau bucăți mari, după cum preferi și prăjește-l cât de mult îți place.
  3. Adaugă cartofii peste bacon, apoi smântâna pentru gătit. Îi zdrobim cu lingura, adăugăm sare și piper după gust, apoi oprim focul și lăsăm să se răcească puțin.
  4. Toacă pătrunjelul și rade cașcavalul pe răzătoarea cu ochiuri mari. Adaugă 1/3 din acesta, apoi ouăle, pătrunjelul tocat, cimbrul, praful de usturoi. Amestecă până se formează o compoziție omogenă.
  5. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius.
  6. Așază o foaie de copt deasupra tăvii.
  7. Din compoziția obținută poți forma porții individuale cu ajutorul unor forme, sau pur și simplu torni compoziția peste tava unsă cu unt și pesmet.
  8. Restul de cașcaval rămas se presară peste tavă, pe care o lăsăm la cuptorul încins la 180 de grade Celsius pentru 12-15 minute.
  9. Dacă alegi să faci porții individuale, atunci așază-le în tavă la o distanță de minim 2 cm între ele.
  10. Momentul în care cartofii au prins o crustă frumoasă, atunci știi că trebuie scoși din cuptor și lăsați puțin să se răcească înainte de a fi serviți.

Dacă ai încercat rețeta cartofi gratinați și ți-a plăcut, sau dorești noi idei care să te inspire în bucătărie, atunci pentru mai multe rețete sănătoase vizitează SanatateInBucatarie.ro.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO