Mâncarea de mazăre cu cârnați este un preparat foarte simplu și rapid. Pentru cine dorește să se abată puțin de la clasica mâncărica de mazăre cu morcov acest tip de preparat este ideal.
Bucătarii mai experimentați pot adauga și un pahar de vin alb, puțină boia dulce și șuncă sau jamon.
1. Se taie cârnații în bucăți de câte aproximativ 5 cm.
2. Într-o tigaie încăpătoare se călesc cârnații în puțin ulei.
3. Într-o cratiță cu apă clocotită în care s-a adăugat sare se fierbe mazărea circa 5 minute.
4. Mazărea se scurge de apă și se pune peste cârnați. Se amestecă și se lasă să se mai gătească înca 2 minute.
5. Se adaugă roșiile tocate fără coajă (se pot folosi și roșii în conservă). Se adaugă sare, puțin zahăr și oregano.
6. Se condimentează cu piper proaspăt râșnit.
7. Mâncarea de mazăre cu cârnați se lasă la fiert circa 12 minute la foc mediu, cu capac. Dacă lichidul scade foarte mult se mai poate adăuga apă.
8. Preparatul se servește cald alături de pâine proaspătă.