Pentru un sirop de muguri de brad delicios, urmează pașii de mai jos.
1. Mugurii de brad se curăţă de codiţe şi se spală bine cu apă rece. După aceea, se pun într-o oală smălţuită şi se toarnă apă cât să depăşească nivelul mugurilor încă o dată cât volumul lor (la un kilogram de muguri se pun doi litri de apă).
2. Se fierb o oră, până când se înmoaie bine. După aceea, se ia de pe foc oala şi se lasă să stea acoperită, la rece, timp de 24 de ore, ca să se extragă cât mai bine din muguri sărurile minerale şi uleiurile aromatice.
3. Sucul se strecoară prin tifon dublu, aşezat pe strecurătoare, presând mugurii ca să se scurgă tot sucul. După aceea, se cântăreşte şi, la 1 l suc, se va adăuga 1 kg zahăr şi o linguriţă zeamă de lămâie. Amestecul astfel obţinut, se fierbe până începe să se lege.
4. Se pune siropul de brad cald în sticle. Se lasă la cuptor timp de cinci minute, la foc potrivit. La final, se înfăşoară cu o pătură şi se lasă la răcit.
Pentru un sirop de muguri de brad delicios, este bine să alegi muguri de brad de trei, patru centimetri. Se culeg doar vârfurile pentru că mugurii care nu sunt cruzi au mai puțină seva, deci siropul ar avea prea puțin gust.
Este bine să ai în casă sirop de muguri de brad nu doar pentru că e gustos, ci și pentru că are mai multe beneficii pentru sănătate. Este recomandat în bolile respiratorii, inclusiv în banalele răceli cu care ne confruntăm toți. Un pahar cu sirop de muguri de brad este bun și pentru digestie, dar și dacă ai boli renale. Pentru copii este varianta mai mult mai sănătoasă decât sucurile din comerț.