Cârnați virșli – rețeta fără carne de oaie

Cârnați virșli - rețeta fără carne de oaie

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

  • 500 g carne de porc (piept sau pulpa)
  • 250 g carne de vită (preferabil cu grăsime)
  • 200 g grăsime de porc
  • 10 g sare
  • piper negru proaspăt măcinat
  • boia de ardei dulce
  • boia de ardei iute (opțional)
  • usturoi măcinat (după gust)
  • 10 ml apă
  • 5 m intestine de porc sau oaie pentru umplut cârnații
  • Ață de gătit pentru legat cârnații

Mod De Preparare

Cârnații virșli sunt cârnați cu origini străvechi din zona Transilvaniei. Rețeta originală avea ca ingrediente principale carnea de oaie și/sau capră/ied, dar există și variante cu porc sau vită.

În mod tradițional, cârnații virșli se prepară în Transilvania (Brad – Virșli de Brad, Podele – Virșli de Podele, Hațeg, Țara Zarandului).

Se presupune că rețeta datează încă de pe vremea dacilor și că erau, la un moment dat, preferații lui Avram Iancu.

Cum se prepară cârnații virșli fără carne de oaie

1. Tăiați carnea de porc și vită în bucăți mici, apoi treceți-le printr-un robot de bucătărie, prin mașina de tocat sau tăiați-le mărunt cu un cuțit. Puneți carnea tăiată într-un bol mare.

2. Tăiați grăsimea de porc în bucăți mici și adăugați-o în bolul cu carne.

3. Adăugați sare, piper negru măcinat, boia de ardei dulce, boia de ardei iute (dacă doriți cârnați mai picanți), usturoiul măcinat și apa peste carnea și grăsimea din bol.

4. Amestecați bine toate ingredientele pentru a obține o compoziție omogenă. Puteți folosi mâinile sau un mixer pentru a amesteca.

5. Clătiți intestinele de porc sau oaie cu apă rece și lăsați-le în apă timp de 30 de minute pentru a deveni mai maleabile.

6. Scoateți intestinele din apă, clătiți-le din nou și curățați-le cu cuțitul pentru a elimina orice reziduuri.

7. Înainte de umplere se va intoduce aer în interiorul maâelor. Acest lucru vă va ajuta să umpleți mai ușor cârnații.

8. Umpleți intestinele cu amestecul de carne și grăsime, având grijă să evitați formarea de bule de aer în interior. Nu umpleți prea strâns pentru a permite expansiunea cârnaților în timpul gătirii.

9. Tăiați cârnații la lungimea dorită și legați capătul deschis cu ața de gătit.

10. Lăsați cârnații la uscat timp de câteva ore sau peste noapte în frigider. Acest pas ajută la formarea unei coji uscate pe suprafața cârnaților.

11. Gătiți cârnații virșli fierți, la grătar, într-o tigaie sau în cuptor, până când devin aurii și crocanți. Dacă alegeți să îi fierbeți, aceștia se adaugă în apa care deja fierbe și nu se fierb mai mult de 1-2 minute.

12. Serviți cârnații virșli cu muștar, murături, salată sau pâine proaspătă.

Apreciati cârnații virșli proaspeți și delicioși preparați în casă! Această rețetă vă va oferi o gustare sau un fel principal excelent pentru orice ocazie.

Alte rețete de cârnați:

Cârnaţi de porc

Cârnaţi de oaie

Cârnaţi albi

Cârnați tradiționali de casă

Cârnaţi de casă

Foto: Shutterstock

Evaluează