De Pistalie Andreea,
Tuturor ne place să ne delectăm din când în când cu ceva dulce, dar uneori deserturile nu sunt benefice pentru sănătate. Consumul frecvent de dulciuri bogate în calorii, zahăr și grăsimi nesănătoase poate duce la kilograme în plus și la creșterea riscului de obezitate. Obezitatea este asociată cu multiple probleme de sănătate, cum ar fi diabetul de tip 2, bolile de inimă și alte afecțiuni cronice.
Din acest motiv îți prezentăm trei idei de dulciuri pe care le poți încerca fără să îți faci griji în legătură cu impactul lor asupra sănătății.
Banana bread este o prăjitură sau un tip de pâine dulce, având ca ingredient principal bananele coapte, care conferă o textură moale, un gust dulce și aromat. Acest desert este foarte apreciat datorită faptului că este delicios, ușor de preparat, și poate fi folosit ca gustare. De asemenea este o modalitate excelentă de a folosi bananele prea coapte, care altfel ar fi aruncate. Popularitatea acestei prăjituri a crescut în ultimii ani datorită versatilității și gustului său aparte.
Banana bread reteta este simplu de urmat și poți adăuga oricând ingredientele tale preferate (nuci, alune, arahide, migdale, stafide, fructe confiate, cocos și multe altele). Ingredientele de bază sunt: banane, făină, praf de copt, ouă, unt și, opțional, zahăr sau îndulcitor. Timpul total de preparare este în jur de o oră.
Batoanele homemade din fulgi de ovăz au multiple avantaje din punct de vedere nutrițional, fiind în primul rând o sursă excelentă de fibre solubile și insolubile, care ajută la menținerea sănătății tractului digestiv și la controlul nivelului de zahăr din sânge. Ovăzul conține carbohidrați complecși care eliberează energie treptat în organism, menținând nivelul de energie stabil pe durata zilei. În același timp, aduce și un aport de vitamine B și E, dar și de magneziu, fier și zinc.
Pentru a prepara această gustare ai nevoie și de stafide, ciocolată (cu un conținut mare de cacao și fără zahăr), lapte vegetal, zahăr vanilat și un vârf de sare. După ce ai amestecat bine ingredientele, pune compoziția la copt într-un strat nu foarte gros. Timpul total de preparare este de 30-35 de minute, iar la final, după răcire, poți tăia bucățile de mărimea dorită de tine.
Această rețetă poate să fie și ea personalizată și poți adăuga sau înlocui unele ingrediente. Dacă nu ești fan ciocolată poți utiliza fulgi de cocos sau de migdale.
Brownie-ul făcut cu avocado este o variantă mai sănătoasă și mai puțin calorică a desertului clasic. Avocado adaugă o cremozitate și o dulceață naturală, fără a fi nevoie de prea mult zahăr. Este în același timp bogat în acizi grași nesaturați, în special grăsimi mononesaturate, care sunt benefice pentru sănătatea inimii și reduc riscul de boli cardiovasculare.
Aceste grăsimi sănătoase pot contribui la menținerea senzației de sațietate, făcându-le o opțiune bună atunci când dorești să îți controlezi greutatea sau să adopți o alimentație sănătoasă. Ai grijă însă, deoarece grăsimile, fie ele și sănătoase, au multe calorii așa că porțiile trebuie să fie moderate.
Pentru acest desert ai nevoie de: avocado, migdale, fulgi de ciocolată, sirop de agave, pudră de cacao, ouă și esență de vanilie. Timpul total de pregătire este de 25 – 35 de minute, iar compoziția se prepară cu ajutorul unui blender.
Este important să alegi deserturi sănătoase deoarece alimentația are un impact direct asupra organismului și a stării de bine. Alege acele gustări ce îți pot furniza nutrienți esențiali precum vitamine, minerale, fibre, proteine și care au conținut redus de zahăr, grăsimi nesănătoase și aditivi alimentari.
Sursa foto: pexels.com