1. Se varsă zahărul şi apa într-o cratiţă. Se amestecă până se topeşte zahărul, apoi se pun la fiert, până dau în clocot. Se lasă să fiarbă 5 minute. Compoziţia se ia de pe foc şi se adaugă cafeaua solubilă, apoi se pune într-un vas şi se bagă în congelator aproximativ două ore. La fiecare sfert de oră, se sfărâmă compoziţia cu ajutorul unei furculiţe.
2. Între timp, se prepară îngheţata. Laptele se amestecă cu frişca, zahărul pudră şi cu zahărul vanilat şi se pun la fiert. La primul clocot, se dau deoparte şi se lasă să se răcească.
3. Într-un castron, se bat gălbenuşurile. Se pune castronul pe baie de aburi şi apoi, treptat, se adaugă compoziţia din lapte, amestecând continuu. După ce se omogenizează, se dă de pe foc crema şi se transferă într-un bol care se pune la congelator.
4. Se servesc pahare sau cupe, în care se pune un strat de granita de cafea şi deasupra îngheţată de vanilie. Se poate decora cu fulgi de migdale sau de cocos.