În locul albuşului bătut spumă se poate pune dulceaţă de vişine cu fistic sau gem de prune cu nuci pisate.
1. Se încălzeşte cuptorul. Perele se spală şi se taie în două. Se curăţă de coajă şi de sâmburi, apoi se pun într-o tavă potrivit de mare pentru 8 jumătăţi de pere.
2. Vinul se amestecă cu zahărul tos şi zeama de lămâie. Se lasă pe foc până se topeşte zahărul. Se adaugă scorţişoara şi se toarnă în tava cu pere, care se pune în cuptorul bine încins. Se lasă 40 – 45 de minute.
3. Se bat albuşurile spumă, apoi se adaugă 5 linguri de zahăr pudră, una câte una, bătând continuu, până se întăreşte compoziţia. Se adaugă coaja de lămâie şi zahărul vanilat.
4. Se scoate tava cupere din cuptor şi se ornează fiecare pară cu albuşul bătut spumă. Se presară arahidele şi puţin zahăr pudră, apoi se pune din nou în cuptorul încins, la foc mic, pentru încă 5 – 6 minute.