1. Se desface varza în foi şi se spală cu apă călduţă. Dacă este prea sărată se lasă jumătate de oră la desărat în apă rece, sau se spală în 2 – 3 ape. Se aleg numai foi subţiri şi fără nervuri. Se taie în dreptunghiuri mai mari sau mai mici, funcţie de cum dorim să fie sarmalele şi se lasă la scurs. Celelalte frunze se curăţă de nervuri şi se toacă mărunt. Orezul se curăţă şi se spală.
2. Carnea tocată se condimentează cu puţină sare şi piper. Se adaugă ceapa tocată mărunt şi orezul, călite 1 – 2 minute în ulei încins. Se mai adaugă 100 ml apă şi 50 ml suc de roşii, apoi se amestecă până se omogenizează toată compoziţia.
3. Se umplu foile de varză cu compoziţia de carne, apoi se rulează şi se pun într-o oală unsă cu ulei, cu un strat de varză tocată pe fund. Se adaugă câteva boabe de piper, costiţa tăiată cubuleţe, mărarul tocat şi 100 ml suc de roşii cu apă şi zeamă de varză, cât să acopere sarmalele. Se fierb la foc mic 90 minute, apoi se pun în cuptorul încins 30 – 40 minute.