1. Brânza proaspătă de vaci se pune într-un castron şi se pasează cu o furculiţă. Se adaugă oul întreg şi un praf de sare şi se freacă bine până se omogenizează. Se adaugă treptat făina şi grişul, iar când aluatul este omogen se lasă puţin deoparte.
2. Separat, într-o oală de 2-3 l se pune apă, doar puţin trecut de jumătate. Se adaugă un praf de sare şi se dă în clocot.
3. Pentru modelarea papanaşilor, se ia cu linguriţa câte o porţie din aluat, se dă puţin prin făină şi se netezeşte uşor între palme. Când sunt toţi papanaşii formaţi, se pun în oala cu apa clocotită. Se adaugă şi untul şi se lasă să fiarbă, la foc mic, până se ridică toţi papanaşii deasupra. Se opreşte focul şi se mai ţin în vasul acoperit 10 minute.
4. Se scot cu o spumieră, se lasă la scurs şi se servesc cu gem şi smântână. Se pudrează cu zahăr cernut cu pudră de cacao.
Citește și: PAPANAŞI PRĂJIŢI, CU DULCEAŢĂ ŞI SMÂNTÂNĂ