1. Se taie ardeii capia în aşa fel încât să poată fi umpluţi, se curăţă de seminţe, se spală bine şi se lasă să se scurgă pe un prosop absorbant de bucătărie.
2. Separat, se prepară fasolea, care în prealabil a fost ţinută în apă câteva ore, fiartă şi strecurată. Se pune în tigaie cu un strop de ulei de măsline, cu ceapa şi prazul tăiate potrivit, şi se lasă să se călească la foc mic.
3. Se taie ardeiul feliuţe, la fel şi capacele rămase de la ardeiul capia, se curăţă ciupercile, se taie felii şi se adaugă în tigaie peste celelalte ingrediente. Dacă mai este nevoie, se toarnă un strop de apă din când în când, să nu se lipească. Se condimentează cu sare şi piper şi, spre sfârşit, se adaugă o lingură de pesmet, mierea, apoi se lasă câteva minute la rece. Se pun spaghetele la fiert şi se amestecă apoi cu restul de compoziţie.
4. Se umplu ardeii capia şi se servesc ca aperitiv.