1. Se alege fasolea uscată şi se lasă 3-4 ore să se înmoaie în apă călduţă. După ce s-a înmuiat, se scoate din apă şi se pune să fiarbă în apă cu sare. Se fierbe de 3-4 ori pentru a elimina toxinele. După ce a fiert bine, se scoate şi se lasă să se răcească.
2. Cartofii se spală cu un burete special şi se pun să fiarbă în apă cu sare. După ce au fiert, se scot din apă, se lasă să se răcească, se curăţă şi se taie cubuleţe.
3. Usturoiul se taie mărunt se amestecă cu puţin oţet balsamic şi sare şi se lasă la macerat câteva minute.
4. Într-un bol se pun cartofii, fasolea boabe fiartă, usturoiul şi se condimentează cu sare după preferinţă, se stropeşte cu ulei şi cu oţet balsamic. Salata de fasole se serveşte ca şi garnitură şi se ornează cu mărar proaspăt, tocat mărunt.