1. Înainte de a prepara această reţetă, cu o seară înainte, se pune lintea la înmuiat, în apă rece. A doua zi, înainte de a o pune la fiert, se aruncă apa în care a stat şi se clăteşte bine, în câteva ape.
2. Roşiile se spală, se curăţă şi se taie cubuleţe. Ceapa se curăţă, se spală şi se taie julien (peştişori) sau rondele.
3. Într-un bol încăpător, se pun cubuleţele de roşii, ceapa şi tonul.
4. După ce lintea a fiert, se scurge de apă, se lasă să se răcească şi se adaugă în bol.
5. Din zeama de lămâie, ulei, un praf de sare, unul de piper şi o lingură de apă se prepară un sos, care se toarnă peste ingredientele din bol. Se adaugă puţin oregano, se amestecă totul şi se poate servi imediat sau după ce se lasă o oră la rece.