Mucenicii muntenești sunt aceia mici, în formă de 8, fierți în zeamă aromată și plină de nucă și scorțișoară.
Nu ai timp să faci aluatul de la zero? Nu ai aparatul acela special în formă de 8 care îți ușurează munca? Nicio problemă! Cumperi din aceia ambalați, gata făcuți, din comerț, numai bun de pus direct la fiert. Astfel, din numai 3 ingrediente și condimente, cu efort minim, faci o oală mare și delicioasă de mucenici muntenești, cu zeamă aromată și nucă multă.
SFAT: Nu pune scorțișoara în oală în timpul fierberii, va deveni ușor cleioasă și nu vrei asta.
Dacă vrei să faci chiar tu aluatul, vezi din rețeta asta cum se fac de la zero mucenicii fierți în zeamă.
Mucenicii se fac cu ocazia zilei de 9 martie, zi în care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe cei 40 de Sfinţi Mucenici. Aceștia, soldaţi creştini ce făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminată din Armenia, au fost condamnați la moarte prin înghețare în lacul Sevastiei după ce au refuzat să se închine idolilor.
În ziua de 9 martie, în credinţa populară, se deschid mormintele şi porţile Raiului. Forma de 8 a mucenicilor reprezintă o stilizare a formei umane. Având în vedere faptul că rețeta este una cu tentă religioasă, este recomandată ducerea la biserică a mucenicilor pentru sfințire, înainte de consumarea lor.
În Moldova, mucenicii sunt copţi din aluat extrem de asemănător celui de cozonac şi apoi unşi cu miere şi nucă. Iată aici cea mai bună rețetă de mucenici moldovenești de post.