1. Se curăţă şi se spală ciupercile, se trec prin câteva jeturi de apă şi se lasă să se scurgă într-o sită. După ce s-au scurs, se taie bucăţi potrivite.
2. Separat, se curăţă ardeii şi ceapa, se spală şi se taie solzişori.
3. Se pune uleiul într-o cratiţă de 2 l şi se adaugă ceapa. Se căleşte până devine sticloasă şi se pun apoi şi ardeii. Se lasă să se călească 5 minute, după care se adaugă puţină apă şi se pun şi ciupercile. Se lasă să fiarbă la foc potrivit şi, după ce s-au fiert ciupercile, se condimentează cu sare şi piper după gust şi se adaugă alunele coapte şi măcinate.
4. Se bagă apoi cratiţa în cuptorul încins în prealabil şi se lasă să se rumenească. Tocana de ciuperci se serveşte ornată cu mărar verde tocat mărunt sau cu pătrunjel verde, în funcţie de preferinţe.