Tortul cu spumă de ciocolată şi cafea este perfect pentru amorezaţii dulciurilor abundente în ciocolată şi care vor acest desert la orice ocazie specială:
1. Pentru blat, ouale se separa, albuşurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Galbenuşurile se mixeaza cu zaharul, apoi
se adauga uleiul şi laptele. Faina se amesteca cu praful de copt şi se cerne în compoziţie. La sfârşit, se încorporeaza albuşurile batute spuma. În acest moment, se împarte compoziţia în doua parţi egale. Într-o parte se pune cafeaua solubila şi se amesteca uşor, pentru a nu se lasa compoziţia, iar în cealalta parte cacaua. Cele doua blaturi se coc pe rând, pentru aproximativ 15 minute, într-o forma cu diametrul de 18 cm, tapetata cu hârtie de copt.
2. Pentru spuma de cafea solubila, laptele se pune cu extractul de vanilie într-o cratiţa şi se încalzeşte. Galbenuşurile se amesteca cu zaharul pâna ce ouale devin cremoase, apoi se adauga amidonul şi se omogenizeaza. Laptele încalzit se toarna în fir subţire peste crema de oua şi se amesteca bine. Compoziţia obţinuta se pune din nou în cratiţa şi se pune pe flacara mica. Se amsteca încontinuu cu un tel pâna se îngroaşa ca o budinca, apoi se opreşte focul, se adauga cafeaua solubila şi se lasa sa se racoreasca. Gelatina se pune într-o ceaşca cu 2 linguri de apa rece şi se lasa pâna o absoarbe, apoi se pune la microunde pentru câteva secunde. Gelatina se amesteca cu 2-3 linguri de crema, apoi se încorporeaza şi restul. Dupa ce s-a racit se amesteca cu frişca batuta spumă.
3. Pentru spuma de ciocolata, laptele se pune cu extractul de vanilie într-o cratiţa şi se încalzeşte. Galbenuşurile se mixeaza cu zaharul pâna ce acesta se dizolva şi ouale devin cremoase, apoi se adauga amidonul şi se omogenizeaza. Laptele încalzit se toarna în fir subţire peste crema de oua şi se amesteca bine. Compoziţia obţinuta se pune din nou în cratiţa şi se pune pe flacara mica. Se amsteca încontinuu cu un tel pâna se îngroaşa ca o budinca, apoi se opreşte focul şi se adauga patraţelele de ciocolata. Se lasa sa se racoreasca. Gelatina se pune într-o ceaşca cu 2 linguri de apa rece şi se lasa pâna o absoarbe, apoi se pune la microunde pentru câteva secunde. Gelatina se amesteca cu 2-3 linguri de crema, apoi se încorporeaza şi restul. Dupa ce s-a racit se amesteca cu frişca batuta spuma.
4. Blatul de cafea solubila se a_aza pe o farfurie, se însiropeaza şi apoi se pune inelul tavii. Se pune spuma de ciocolata şi se niveleaza, apoi se pune blatul de ciocolata însiropat şi ultimul strat e spuma de cafea solubila. Se lasa la frigider pentru cel puţin 2-3 ore. Dupa ce s-a întarit crema, se poate desface inelul, cu ajutorul unui cuţit.
5. Pentru glazura, ciocolata rupta bucaţi se pune în cratiţa cu frişca lichida şi se lasa pe foc mic pâna se topeşte. Se trage
cratiţa de pe foc şi se adauga apa fierbinte, se amesteca cu o lingura de lemn sau un tel. Glazura se lasa sa se racoreasca. Tortul se aşaza pe un gratar deasupra unei tavi. În centru se toarna glazura şi se niveleaza cu ajutorul unui cuţit. Se lasa sa se întareasca. Se decoreaza dupa gust.