Kimchi – beneficii și rețeta unui amestec lacto-fermentat

Kimchi – beneficii și rețeta unui amestec lacto-fermentat

De Stanescu Daria,

Ai auzit vreodată de kimchi? Acest amestec de legume lacto-fermentate și condimente este unul dintre cele mai consumate alimente din Coreea. Kimchi tradițional, preparat din varză fermentată și ardei iute coreean, se potrivește cu mai multe feluri de mâncare. 

Iar dacă ești un fan al bucătăriei coreene, fără îndoială că ești familiarizat cu bibimbap, un amestec de orez, carne, ouă și legume. Toate condimentate cu o pastă picantă numită gochujang. Pe lângă gustul său ușor picant, kimchi este atrăgător și datorită numeroaselor beneficii pe care le oferă. Conservarea florei intestinale, îmbunătățirea digestiei, stimularea imunității: consumul de kimchi este bun pentru sănătate! Te vei lăsa tentat? După ce citești acest articol, nu există nicio îndoială că vei dori să îl încerci!

Ce este kimchi?

Kimchi ar putea fi descris ca fiind varza coreeană. Făcut din legume fermentate și condimente, kimchi însoțește și îmbunătățește multe feluri de mâncare tipice. 

Există aproape tot atâtea rețete câte familii coreene există! Varza chinezească este leguma cea mai des folosită pentru a prepara kimchi, deoarece poate rezista la frigul iernilor aspre din Coreea. Alte legume includ morcovi, ridichi daikon și ceapă. Pe lângă legumele fermentate, o serie de condimente și ierburi completează preparatul. Printre acestea se numără ghimbirul, usturoiul, sosul de pește și faimosul piper coreean gochugaru. Kimchi are o istorie lungă. Conștienți de beneficiile pentru sănătate ale alimentelor fermentate, coreenii s-au grăbit să le includă în dieta lor zilnică. Are un gust picant, umami – a cincea aromă cu care noi, europenii, nu suntem familiarizați – și este picant, sporind gustul alimentelor pe care le însoțește.

Care sunt beneficiile oferite de kimchi și de ce ar trebui să-l consumi?

Marea majoritate a coreenilor mănâncă kimchi în fiecare zi. Și acest lucru nu este întâmplător. Este un preparat sănătos, plin de nutrienți. De fapt, dieta coreeană este considerată a fi una dintre cele mai sănătoase din lume.

Beneficiile lacto-fermentării pentru microbiota intestinală

Kimchi conține legume care au fost fermentate în saramură timp de mai multe săptămâni sau chiar luni. Această fermentație păstrează substanțele nutritive ale legumelor, ceea ce face din kimchi o sursă incredibilă de vitamine (în special vitamina C), minerale și bacterii bune (probiotice). Aceste probiotice ajută la conservarea florei noastre intestinale și, prin urmare, contribuie la o stare generală de sănătate mai bună. 

Consumul regulat de kimchi, potrivit unui studiu publicat în 2014, are numeroase beneficii. În special, acesta ajută la :

  • Îmbunătățirea metabolismului;
  • Îmbunătățirea digestiei și combaterea constipației;
  • Stimularea imunității;
  • Încetinirea îmbătrânirii pielii;
  • Reducerea nivelului de colesterol din sânge;

Rețete cu kimchi: cum se gătește kimchi?

Deoarece în Coreea, kimchi este adăugat la multe feluri de mâncare cu siguranță ești și tu interesat de retete kimchi:

Bibimbap: acest fel de mâncare tipic coreean se prepară cu orez, carne, legume și un ou prăjit. Prin adăugarea de kimchi, adaugi prospețime și aciditate la bibimbap. Un adevărat răsfăț pentru papilele gustative! 

O supă (kimchi jiggae): adăugat la un bulion, kimchi completează un fel de carne, tofu, tăiței, legume și așa mai departe. 

În găluște (kimchi mandu): găluștele, aperitive tradiționale asiatice, conțin mici găluște din carne și kimchi. Ele pot fi savurate ca aperitiv sau ca parte a unei mese. 

Cu orez prăjit: kimchiul sporește aroma orezului prăjit, adăugând în același timp o doză de prospețime preparatului.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO