(P) 8 beneficii ale obiceiului de a consuma un mic dejun sănătos în fiecare zi

(P) 8 beneficii ale obiceiului de a consuma un mic dejun sănătos în fiecare zi

De Pistalie Andreea,

Ni se spune adesea că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Cu toate acestea, mulți dintre noi ne pregătim o ceașcă de cafea și ieșim pe ușă să înfruntăm provocările zilei. Astfel, ratăm toate beneficiile uimitoare ale micului dejun. 

Iată câteva motive pentru care ar trebui să mănânci micul dejun în fiecare zi, care sperăm să te convingă să acorzi importanța cuvenită acestei mese.

  1. Îmbunătățește concentrarea 

Dacă nu iei micul dejun, s-ar putea să nu te poți concentra eficient asupra planurilor de peste zi. Acest lucru se datorează faptului că lipsește energia de care creierul are nevoie pentru a porni.

Dimineața, corpul și creierul tău tânjesc după nutrienți, așa că este important să începi ziua cu o masă bogată în alimente și să-ți faci un obicei din asta.

Așa că, pe lângă rețetele de paste planificate pentru prânz sau de prajituri cu crema alese pentru desert, te-ar putea ajuta să-ți faci un plan de bătaie și pentru micul dejun. Include în fiecare zi alimente diverse, bogate în proteine, fibre și carbohidrați, astfel încât să nu te plictisești și să consumi un mic dejun variat.

  1. Ajută la îmbunătățirea stării de spirit 

Dacă vrei să ai un tonus bun, este recomandat să îți începi ziua cu un mic dejun cât mai sănătos. 

Când dormim, glicemia adesea scade și, în consecință, dimineața avem mai puțină energie. Micul dejun ajută organismul să primească glucoza de care are nevoie pentru a avea suficientă energie și a rămâne alert pe tot parcursul zilei.

  1. Ajută la gestionarea apetitului 

Alimente precum iaurtul, laptele, ouăle, fulgii de ovăz, brânza de vaci și fructele sunt sățioase și pline de nutrienți. Și nu întâmplător aceste alimente sunt alegeri comune pentru micul dejun.

Introducându-le în meniurile tale de dimineață, poți simți că te-ai săturat cu porții mai mici decât dacă ai consuma alimente care conțin calorii și nutrienți goi.

  1. Poate contribui la menținerea sănătății inimii

De multe ori, cei care sar peste micul dejun înlocuiesc această masă cu gustări bogate în colesterol, zahăr și grăsimi saturate care pot crește riscul de boli de inimă. 

Cei care consumă în mod regulat un mic dejun sănătos și echilibrat tind să beneficieze de mai multe fibre și lactate în dieta lor, ceea ce poate însemna reducerea poftei pentru gustări nesănătoase.

  1. Poate îmbunătăți performanța academică

Se pare că persoanele care au parte de un mic dejun nutritiv au performanțe mai bune la serviciu sau la școală. Este posibil să se întâmple astfel deoarece micul dejun îmbunătățește concentrarea, vigilența, înțelegerea, memoria și învățarea, care sunt toate esențiale pentru performanțele noastre la școală sau la job.

  1. Crește aportul de nutrienți 

Micul dejun îți oferă oportunitatea de a mânca alimente sănătoase și nutritive. Nutrienții din lapte și alte produse lactate, care sunt preferate la micul dejun, au fost asociați cu îmbunătățirea sănătății oaselor, reducerea riscului de boli cardiovasculare, diabet și scăderea tensiunii arteriale. 

Consumul zilnic de alimente bogate în nutrienți te va ajuta, așadar, să te menții sănătos. Include fructe, legume, cereale integrale și proteine, precum laptele, brânza și iaurtul cu regularitate în micul dejun.

  1. Te poate ajuta să faci alegeri alimentare mai bune

Persoanele care iau micul dejun au, în general, o dietă mai sănătoasă, obiceiuri alimentare mai bune și este mai puțin probabil să tânjească după gustări în timpul zilei.

De cealaltă parte, persoanele care sar peste micul dejun au tendința de a ronțăi gustări pe parcursul zilei. Aceasta poate fi o problemă dacă gustările respective sunt sărace în fibre, vitamine și minerale, dar bogate în grăsimi și sare. Fără energia suplimentară pe care o poate oferi micul dejun, unele persoane se simt letargice și apelează la alimente și băuturi energizante pentru a trece peste zi.

Dacă, totuși, într-o zi sari peste micul dejun, încearcă o gustare nutritivă precum fructe proaspete, iaurt, batoane de legume și humus sau un sandviș integral pentru a te ajuta să treci peste senzația de foame până la prânz.

  1. Poate stimula sistemul imunitar

Alimentele fermentate, precum brânza și iaurtul, sunt alegeri comune pentru micul dejun. Totodată, acestea sunt importante pentru sănătatea generală a sistemului imunitar. 

Bacteriile sănătoase, numite probiotice, care se regăsesc în intestine, ne ajută să menținem sistemul digestiv sănătos și joacă un rol în stimularea sistemului imunitar. Astfel, lactatele fermentate, care sunt ușor de integrat într-un mic dejun sănătos, pot ajuta la reducerea inflamației din organism, precum și a altor afecțiuni.

Așadar, deși se poate întâmpla ca, ocazional, să sari peste micul dejun, este important ca acest lucru să nu devină o obișnuință, deoarece prima masă a zilei te ajută să-ți refaci rezervele de glucoză pentru a stimula nivelul de energie și vigilență, furnizându-ți în același timp și alți nutrienți esențiali necesari. 

Sursa foto: shutterstock.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO