(P) Batoane proteice – 3 beneficii şi 3 riscuri asociate

(P) Batoane proteice – 3 beneficii şi 3 riscuri asociate

De Pistalie Andreea,

Există atât beneficii, cât şi riscuri atunci când apelezi la produse care ar trebui să te ajute să slăbești sau cel puțin să ai un stil de viață mai sănătos, precum batoanele proteice. Acestea sunt prezente astăzi în dieta multor oameni, în principal din cauza versatilității oferite.

Ele oferă un plus de energie, dar și de nutrienți și proteine oricând este necesar, fiind o gustare rapidă, portabila și ușor de consumat. Totuși, nu toate tipurile de batoane proteice sunt la fel. Numai o parte din acestea iți oferă beneficiile de care ai nevoie cu adevărat, în schimb ce restul sunt însoțite de riscuri nu prea plăcute.

Iată trei beneficii și trei riscuri asociate cu introducerea batoanelor proteice în dieta ta zilnică. Ține minte faptul că beneficiile și riscurile nu sunt aleatorii – prezenţa lor în stilul tău de viață este influențată de tipul de batoane ales.

3 beneficii asociate consumului de batoane proteice

La capitolul beneficii, batoanele proteice sunt cunoscute pentru faptul că promovează pierderea în greutate, ajuta la menținerea unui nivel optim de nutrienți în organism și reprezintă o sursa chiar excelența de proteine și calorii sănătoase.

  • Conform studiilor, creșterea aportului de proteina promovează pierderea în greutate. Proteinele sunt un macronutrient care poate încetini procesul de digestie, implicit crește și menține nivelul de sațietate de după masa, motiv pentru care consumul de batoane proteice ni se pare o idee excelentă, chiar și atunci când starea de foame este la extreme.
  • Pe lângă proteine, batoanele proteice calitative, dezvoltate într-un mod etic, corespunzător, sunt totodată pline de nutrienți – vitamine, minerale, fibre în abundenta, precum și grăsimi sănătoase. Orice aliment care promovează pierderea în greutate (sau este promovat în acest sens) ar trebui să garanteaze organismului necesarul de nutrienți aferent unei mese. De departe cel mai important element îl reprezintă fibrele – acestea mențin starea de sațietate mai mult timp.
  • Nu în ultimul rand, consumul de batoane proteice rezulta într-un aport corespunzător de proteine și calorii. Chiar dacă ții o dietă și dorești să slăbești, nu poți elimina caloriile în totalitate. Aportul acestora trebuie redus, dar nu poate fi 0, din moment ce corpul tău are nevoie de energie. Un aport scăzut de calorii poate fi suplimentat cu un aport crescut de proteine, motiv pentru care aceste batoane proteice oferă mereu un boost de energie.

3 riscuri asociate consumului de batoane proteice

Exista și posibilitatea de a alege batoane proteice necorespunzătoare – acele bombe de calorii și zahar care nu au un efect deloc pozitiv asupra greutății și stilului tău de viață.

Trei dintre cele mai des întâlnite riscuri asociate sunt prezența în exces a zahărului, prezența îndulcitorilor și coloranților artificial, dar și prezenta anumitor alergeni sau elemente care irita stomacul.

Unele batoane proteice din comerț pot avea chiar și peste 50 de grame de zahăr pe suta de grame. Indiferent de conținutul de proteine sau fibre al acestora, cel caloric vă fi clar unul prea mare pentru a promova pierderea în greutate sau un stil de viață sănătos.

Apoi, când vine vorba de alergeni și elemente care irita, este mai mult vorba despre stilul de viață adoptat de fiecare persoana. Alergenii trebuie menționați deoarece multe batoane proteice folosesc soia, lactate, precum și proteine din grau pentru a atinge doza optima de proteine, menținând conținutul caloric în valori minime – unele persoane elimina aceste ingrediente din dieta lor, din diverse motive.

Astfel, trebuie să fii foarte atent când alegi batoane proteice! Cele oferite de NUPO, dieta VLCD recunoscută la nivel internațional, au doar 137 de calorii, 4.7 grame de grăsimi, 2.2 grame de zahăr, 4.9 grame de fibre și 12 grame de proteine per porție – echilibru pentru pierderea sau menținerea greutății!

Urmăreşte cel mai nou VIDEO