(P) Beneficiile unei diete fără gluten și cum să o adoptăm corect

(P) Beneficiile unei diete fără gluten și cum să o adoptăm corect

De Stanescu Daria,

În ultimii ani, dietele fără gluten au devenit din ce în ce mai populare, trezind interesul celor preocupați de sănătate și nu numai. 

Dar care sunt cu adevărat beneficiile unei diete fără gluten și cum poţi adopta această schimbare în mod corect pentru a-ţi  îmbunătăți stilul de viață și sănătatea generală?

Beneficiile unei diete fără gluten

Dar ce este mai exact o dietă fără gluten? Dieta fără gluten implică excluderea grânelor precum grâu, secară și orz din alimentație. Aceste grâne conțin gluten, o proteină care poate provoca probleme digestive și inflamații la persoanele cu intoleranță la gluten sau boala celiacă. 

Totuși, dincolo de aceste condiții medicale, mulți oameni adoptă o dietă fără gluten din motive de sănătate sau pentru a îmbunătăți starea lor generală de bine.

Iată beneficiile pe care ţi le aduce o astfel de dietă:

  • Îmbunătățirea digestiei

Consumul excesiv de gluten duce la disconfort gastrointestinal pentru unii oameni. Excluderea glutenului poate aduce ameliorări notabile în digestie și poate reduce simptomele precum balonarea și senzația de greutate.

  • Creșterea energiei

Dacă adopţi o dietă fără gluten o să vezi adesea o creștere a nivelului de energie. Aceasta poate fi legată de faptul că eliminarea glutenului ajută la o mai bună absorbție a nutrienților esențiali în organism.

  • Controlul greutății

O dietă fără gluten poate contribui la controlul greutății, în special în cazul persoanelor care suferă de sindromul intestinului iritabil sau alte probleme digestive asociate cu consumul de gluten.

  • Îmbunătățirea sănătății mentale

Studiile sugerează că există o conexiune între consumul de gluten și sănătatea mentală. Adoptarea unei diete fără gluten poate aduce beneficii în ceea ce privește starea de spirit și claritatea mentală.

Cum să adopţi corect o dietă fără gluten?

  • Înțelegerea ingredientelor și a alimentelor care conțin gluten este crucială. Cerealele alternative precum quinoa, hrișca și orezul pot fi incluse în dietă.
  • Citirea cu atenție a etichetelor alimentare va deveni un obicei. Mulți producători au început să marcheze explicit produsele fără gluten pentru a facilita identificarea acestora.
  • Fructe, legume, carne, pește, ouă și lactate sunt în mod natural fără gluten. Alegerea acestor alimente în formele lor neprocesate poate fi o modalitate sigură și sănătoasă de a evita glutenul.
  • Descoperă alternativele fără gluten disponibile pe piață, precum făină de nuci de cocos, făină de tapioca sau făină de cartofi, lipii fara gluten pentru a continua să te  bucuri de preparate delicioase.

Pare greu dar uite ce alternativă delicioasă poţi găsi în locul clasicii pâini

Când vorbim despre pâine și alternative fără gluten, lipiile devin o opțiune atractivă dacă îţi doreşti să te bucuri de gustul specific al pâinii fără să consumi gluten. 

Există numeroase opţiuni din comerț pentru lipii fără gluten, disponibile în magazinele specializate sau în secțiunile dedicate produselor alimentare fără gluten din supermarketuri.

Aşadar, adoptarea unei diete fără gluten poate aduce numeroase beneficii pentru sănătatea ta, însă este esențial să abordezi această schimbare cu responsabilitate și cunoștință. 

 Fi conștient de nevoile individuale ale corpului tău și consultă un specialist în nutriție pentru a obține sfaturi personalizate.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO