(P) Ce cuțite nu trebuie să lipsească din bucătăria ta ?

(P) Ce cuțite nu trebuie să lipsească din bucătăria ta ?

De Pistalie Andreea,

Fiecare gospodină sau bucătar care începe să își ia în serios pasiunea realizează la un moment dat că pentru a putea crea anumite rețete culinare are nevoie de cele mai bune ustensile.

Într-adevăr, marii bucătari se pot descurca cu orice, însă, de ce să te chinui ca să ajungi la acest nivel de măiestrie când ai la îndemână o multitudine de unelte care să-ți vină în ajutor?

Dacă și tu te numeri printre perfecționiștii care simt nevoia să vadă legumele tocate cubulețe în mod perfect, cu siguranță, tocătoarele ocupă un loc de cinste în cadrul bucătăriei tale. Indiferent că sunt din lemn sau plastic, aceste tocătoare reprezintă unul dintre cele mai folosite și necesare ustensile din bucătărie, întrucât întotdeauna vom avea ceva de tăiat, tocat sau mărunțit.

Și chiar dacă la momentul actual există o gamă variată de tocătoare electrice disponibile pe piață care te pot ajuta să fii mai rapid în muncă, tocătoarele clasice rămân o alegere principală, aducând cu ele un plus și pe partea de design și imagine în cadrul unei bucătării.

Ideal ar fi să ai un tocător dedicat fiecărei grupe de alimente (fructe și legume, carne și pește, produse de panificație, produse lactate, produse deja gatite, șamd), astfel încât să poți lucra cu diverse produse fără a avea grijă că se amesteca gusturile. În bucătăriile profesionale există un cod al culorilor pentru tocătoare și este obligatoriu ca acestea să fie folosite doar pentru zona de alimente corespunzătoare; în bucătăria personală ar fi dificil și costisitor însă să faci asta – așă că doua sau trei tocătoare, din materiale și dimensiuni diferite ar fi mai mult decât suficient.

Dacă există un instrument de bucătărie mai important decât tocătorul, acesta este fără doar și poate cuțitul. Fie ca este cu mâner din plastic dens, lemn sau metal, cu lamă din oțel carbon sau oțel inoxidabil, mai lung sau mai scurt, mai greu sau mai ușor, important este, atunci când îl alegem, să se potrivească perfect mâinii care îl va folosi, să se simtă stabil si sigur, indiferent că vom tăia un produs mic, precum un măr sau unul mare, precum un pepene.  Există patru cuțite de bucătărie esențiale fără de care nicio bucătărie nu poate fi completă, iar acestea sunt: cuțitul bucătarului, cuțitul de pâine, cuțitul pentru legume și cuțitul universal.

Cuțitul Bucătarului este ușor de recunoscut pentru că are, în general, lama mai lată decât mânerul, ușor curbată la vârf pentru mai multă precizie și are o lungime cuprinsă între 20 și 30 de cm. Este unul dintre cele mai întrebuințate cuțite de bucătărie întrucât cu el poți tăia, toca, mărunți, felia și chiar sparge produsele mai dure.

Cuțitul de pâine este la fel de ușor de recunoscut deoarece lama lui este zimțată. Conceput pentru tăierea alimentelor tari la exterior și moi la interior, cum ar fi produsele de panificație, patiserie sau fructele cu aceste caracteristici cum ar fi roșiile, este esențial de avut în bucătărie dacă ne dorim să feliem perfect produsele, fără a le strivi sau fărâmița. Spre deosebire de celelalte cuțite, acestea se ascut doar cu dispozitive speciale.  

Următorul cuțit, la fel de inconfundabil, este cel pentru legume. Chiar daca este cel mai mic din cele patru, este la fel de puternic și important în bucătărie; se folosește pentru curățarea sau decojirea fructelor și legumelor, dar și pentru îndepărtarea codițelor, sâmburilor sau decorticarea creveților. Lama sa este mai subțire decât a cuțitelor universale și poate fi ușor flexibilă și deseori rotunjită la vârf sub forma unui cioc de pasăre.

Ultimul, dar nu cel din urmă este cuțitul universal care, așa cum îi spune și numele poate fi folosit pentru a realiza o gamă largă de activități. Este varianta mai mică a primului cuțit pe care l-am menționat și, la fel ca acesta, se folosește atât pentru tocat, mărunțit și feliat, cât și pentru dezosat, curățat sau decojit.

Bineînțeles că lista de mai sus poate fi completată cu alte cuțite de bucătărie specializate pe anumite zone (de tranșat, de filetat, de dezosat, cuțitul spatulă, satârul, șamd), însă cele patru pot fi suficiente în aceasta formulă.  

Așadar, un 'cvartet' de cuțite și un set de tocătoare sunt esențiale în orice bucătărie și în formarea și evoluția oricărui bucătar. Nu face rabat de la calitate și alege tot ce ți se potrivește ție.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO