(P) Cum să folosești corect folia alimentară pentru gătit și depozitare?

(P) Cum să folosești corect folia alimentară pentru gătit și depozitare?

De Pistalie Andreea,

Folia alimentară este un produs care nu trebuie să lipsească din nicio bucătărie. Ai gătit un preparat din care cu siguranță vei avea și ziua următoare? Acoperă-l cu folie alimentară și ține-l în frigider. A doua zi te vei bucura de un preparat la fel de proaspăt ca în ziua precedentă. Tocmai ai terminat de gătit, însă musafirii sunt pe drum, dar nu vrei ca mâncarea să se răcească? Pune o folie aluminiu peste preparate, care îndeplinește o funcție termică și gata. Oaspeții se vor bucura de preparate calde, ca abia scoase din cuptor. 

Există, de asemenea, și folii cuptor, special concepute să facă față temperaturilor ridicate, astfel încât să te bucuri de preparate de-a dreptul delicioase. Aceste folii sunt rezistente la căldura intensă și contribuie semnificativ la gătirea uniformă, păstrând aromele alimentelelor intacte. Perfecte pentru coacerea cărnii, legumelor sau a pâinii, folia pentru cuptor ajută la formarea unei cruste perfect rumenite, fără să existe riscul ca alimentele să se lipsească de vas. 

Folia alimentară pentru depozitarea alimentelor

Folia alimentară este o opțiune de încredere pe care o poți lua în considerare pentru protejarea alimentelor de aer, umiditate și mirosuri neplăcute. Atunci când o folosești cu scop de depozitare, ai grijă să urmezi câțiva pași simpli pentru a avea certitudinea că alimentele rămân proaspete pentru cât mai mult timp.

Depozitarea alimentelor la frigider

Pentru a păstra alimentele proaspete la frigider, poți folosi cu încredere o folie aluminiu sau stretch. Împachetează alimentele individuale sau preparatele gătite într-un strat subțire de folie alimentară, având grijă ca întreaga suprafață să fie bine acoperită. Aceasta protejează excelent alimentele, pentru ca tu să ai parte de aceeași prospețime și în zilele ce urmează. Sfat: Poți împacheta porții mici de mâncare, pe care le poți reîncălzi rapid atunci când ai nevoie.

Depozitarea alimentelor în congelator

Folia alimentară este de ajutor și atunci când vrei să depozitezi alimentele în congelator. Dacă nu ai la dispoziție pungi special concepute de congelator, îți poți îndrepta atenția și către foliile stretch. Pentru că nu sunt la fel de groase ca pungile de congelator, asigură-te că învelești preparatul în două-trei straturi, pentru a avea certitudinea că este închis etanș. Sfat: Dacă vrei să păstrezi mai multe tipuri de alimente în congelator, folosește etichete cu data ambalării pentru a ști cât de mult pot fi păstrate.

Folii de cuptor, cu rezistență termică 

Folia alimentară folosită pentru gătit te ajută să obții preparate delicioase și sănătoase. Iată câteva moduri prin care folia alimentară poate fi folosită corect la gătit:

  • Gătit la cuptor – folia alimentară special concepută pentru cuptor poate fi folosită pentru a coace diferite preparate. De exemplu, dacă vrei să gătești legume sau carne la cuptor, folia ajută la menținerea umidității, prevenind uscarea alimentelor. Un alt avantaj este că reduce timpul de coacere. În cazul în care gătești o bucată mare de carne, cum ar fi un piept de pui sau o friptură, poți să o înfășori în folie. Astfel, își va menține textura suculentă. Când s-a gătit complet, poți îndepărta folia pentru a lăsa preparatul să se rumenească;
  • Folia alimentară pentru gătit la aburi – poate fi folosită și pentru a crea aburi la gătit. Dacă vrei să gătești pește sau legume în aburi, le poți împacheta în folie. Sfat: Cu o furculiță, creează mici tăieturi în aceasta pentru a permite aburului să iasă și pentru a preveni acumularea unei presiuni excesive.

Folii alimentare: sfaturi pentru utilizarea corectă 

Pentru a te bucura de toate beneficiile foliei alimentare, este important să ții cont de câteva recomandări utile. Nu folosi niciodată folie aluminiu în cuptorul cu microunde. Există riscul să creeze scântei și să deterioreze aparatul. În schimb, utilizează recipiente special concepute pentru microunde sau folii concepute pentru a rezista la această metodă de gătit.

Evita să strângi folia prea mult în jurul alimentelor. Atunci când folosești folie aluminiu sau stretch pentru depozitarea preparatelor, asigură-te că nu o aplici prea strâns, pentru că, altfel, împiedică circulația aerului și favorizează formarea condensului. De asemenea, o poți folosi și ca suport pentru a proteja alimentele în timpul transportului, în cazul firmelor care livrează mâncare la domiciliu.

De menționat că folia alimentară este de unică folosință. După utilizare, cel mai bine ar fi să o arunci, nu încerca să o refolosești, pentru că poate deveni un mediu propice pentru bacterii. De asemenea, ai întotdeauna în vedere achiziția unei folii de încredere. Indiferent că este din aluminiu, stretch sau de cuptor, ai grijă să fie suficient de groasă pentru a proteja alimentele în mod corespunzător. 

Pentru achiziții sigure poți să-ți îndrepti atenția către Ambalaj Market, un furnizor de încredere care oferă produse de calitate, cum ar fi folii alimentare, pungi de depozitare și soluții de ambalare pentru diverse nevoi. Cu o gamă variată de produse, magazinul de profil te ajută să găsești exact ce ai nevoie pentru a păstra alimentele proaspete indiferent de situație. 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO