De Pistalie Andreea,
Gătitul cu ajutorul unui multicooker prezintă oricând multiple avantaje, însă în preajma sărbătorilor volumul de muncă în bucătărie crește, așa că ai nevoie de un aliat de încredere pentru pregătirea meselor festive. Iată motivele pentru care acest aparat inteligent îți poate aduce un plus eficiență și rezultate excelente de fiecare dată:
Un exemplu de multicooker care beneficiază de o tehnologie avansată este Cook4me Touch WiFi de la Tefal, care vine la pachet cu 250 de rețete presetate. Mai mult, prin aplicația Tefal, ai acces la alte peste 350 de rețete, pe care le poți accesa direct de pe ecranul color tactil al aparatului, datorită conexiunii WiFi. Nu îți rămâne decât să găsești preparatele preferate sau să descoperi rețete noi, iar aparatul te va ghida pas cu pas în prepararea lor. Iată câteva rețete de sezon pe care le poți prepara cu ajutorul unui astfel de multicooker:
Piftie (Răcitură de porc)
Este o mâncare ușor de preparat, rețeta este pentru 2 persoane, iar timpul de gătire este de doar 15 minute. Vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
Modul de preparare este extrem de simplu: pui rasolul la fiert la presiune înaltă împreună cu apa, legumele curățate și tăiate bucăți mari, precum și condimentele. După 15 minute de fierbere, lași să se răcească puțin, iar apoi strecori zeama în boluri și adaugi bucățile de carne și legume. Piftia se pune la frigider la rece și se servește după ce s-a închegat. De regulă se pregătește seara pentru a putea fi servită a doua zi la prânz.
Pont: pentru a obține întotdeauna o piftie fermă, amestecă zeama, după ce ai strecurat-o, cu un pliculeț de gelatină, pe care îl dizolvi în prealabil în apă călduță. De efect atunci când dorești să folosești orice alt tip de carne – piftia se va închega cu siguranță.
Sarmale cu carne de porc
Iată cum poți prepara sarmale foarte rapid cu ajutorul unui multicooker, în doar aproximativ o jumătate de oră (timp de pregătire plus gătire). Pentru 2 porții ai nevoie de următoarele ingrediente:
Călești ceapa tăiată mărunt în ulei timp de un minut, apoi adaugi orezul spălat, pasta de roșii sarea și condimentele. Le amesteci într-un bol împreună cu carnea tocată, până se omogenizează. Formezi sarmalele rulând umplutura în foile de varză porționate și curățate de cotoare, apoi le aranjezi în bolul multicookerului, având grijă să pui afumătura între ele. Adaugi sucul de roșii, foaia de dafin și apă, dacă e nevoie, doar cât să le acopere. Gătești la presiune înaltă pentru 15-20 de minute. Se servesc calde cu mămăliguță, smântână și ardei iute.
Ciorbă de burtă
Ciorba de burtă este extrem de populară în rândul românilor, datorită gustul ei delicios și a faptului că este relativ ușor de preparat – cel puțin în multicooker. Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru a prepara 2 porții:
Cureți legumele și le tai bucăți, apoi le pui la fiert împreună cu rasolul și burta de vită în oala în care ai turnat apa. Fierbi la presiune scăzută pentru aproximativ 15 minute. După ce au fiert, scoți rasolul și legumele, precum și burta, pe care o tai fâșii subțiri în caz că nu ai folosit burtă fideluță. Amesteci apoi smântâna cu gălbenușul și o torni peste zeama în care ai pus burta tăiată și în care ai adăugat sare și oțet după gust. E timpul să pui și usturoiul pisat, apoi fierbi totul pentru 5 minute. Ciorba se servește caldă, opțional cu smântână și mujdei de usturoi.
Cremă de ciocolată cu banane
Pentru că de la o masă festivă nu trebuie să lipsească ceva dulce, îți oferim în continuare rețeta unui desert extrem de rapid și gustos: crema de ciocolată cu banane. Timpul de pregătire este de 10 minute și se gătește în doar 5 minute. Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru a pregăti două porții:
Înfășori bananele feliate și bucățelele de ciocolată în hârtia de copt și le pui în coșul de gătit la abur, cu 200 de ml de apă, pentru 5 minute. După ce s-au înmuiat, le pasezi cu blenderul, împreună cu celelalte ingrediente. Lași să se răcească, apoi o poți servi ca atare sau o poți întinde pe biscuiți.
Dacă îți dorești o mâncare delicioasă și sănătoasă, este important să folosești ingrediente proaspete și de calitate. Nici gătitul la multicooker nu face excepție de la această regulă, așa că asigură-te că alegi cu grijă ingredientele.
Prospețimea ingredientelor aduce cu sine arome intense și naturale, contribuind la gustul bogat al preparatelor, dar și la textura lor. De exemplu, un cartof proaspăt va avea o textură mai bună și un gust mai pronunțat într-o supă cremoasă. Carnea moale și suculentă sau legumele crocante pot face diferența în rezultatul final al preparatului În plus, alimentele proaspete sunt mai bogate în substanțe nutritive esențiale, cum ar fi vitaminele și mineralele. Acest aspect asigură aportul corespunzător de substanțe nutritive în sezonul în care imunitatea este importantă.
Alegerea ingredientelor de calitate poate fi, de asemenea, o practică sustenabilă. Dacă alegi să cumperi alimente proaspete și ingrediente de sezon, poți contribui la reducerea amprentei de carbon și la susținerea producătorilor locali.
Sezonul rece aduce cu sine o varietate de legume, fructe și alte ingrediente specifice. Urmează aceste sfaturi pentru a alege cele mai bune produse de sezon:
Chiar dacă nu e cel mai bun anotimp pentru plimbări, iarna îți oferă ocazia de a te bucura de confortul propriei locuințe și de a împărți această bucurie cu cei dragi – în special de sărbători. Gătitul și mesele împreună cu familia sau prietenii pot fi momentul perfect pentru a trăi magia sezonului rece.
Atunci când gătim de sărbători, reînviem tradițiile familiei, pe care ni le amintim cu drag din copilărie. Casa se umple de arome de scorțișoară și portocale, friptură, sarmale sau cozonaci, iar gusturile cunoscute ne aduc stare de bine și fericire.
În plus, prepararea rețetelor speciale și decorarea mesei pot fi activități distractive, care implică întreaga familie și încurajează spiritul creativ. Mâncarea nu este doar o necesitate, ci și o modalitate de a ne aduce împreună și de a crea amintiri de neuitat.
Multicookerul poate fi asistentul tău inteligent din bucătărie, care îți simplifică procesul de gătit și te ajută să-ți diversifici alimentația cu sute de rețete gustoase și sănătoase. Bazează-te pe el pentru mesele de zi cu zi, dar și pentru pregătirile de sărbători, iar rezultatele se vor vedea cu siguranță: mai puțin efort, mai puțin timp pierdut, preparate mereu reușite și o familie încântată de mâncărurile delicioase.