De Elisabeta Sava,
În trecut era chiar lumina caselor, fiind folosit ca ulei de lampă, iar Homer l-a numit 'lichidul de aur', pentru numeroasele întrebuințări și beneficii.
S-a dovedit că măslinul e nativ din zona mediterană, se spune că provine din Grecia Antică, unde măslinele erau colectate și folosite de triburi încă din neolitic, din perioara mileniului 8 î.Hr.
Măslinul a fost darul Atenei pentru oameni, fiind rodul unei confruntări, cu Poseidon, zeul mărilor . Interesant este că și azi ramura de măslin simbolizează victoria și biruința.
Măslinii sunt cultivați în zilele noastre nu doar în Europa, ci și in America de Sud, Australia, Oceania sau chiar China. Europa rămâne totuși principalul producător al uleiului de măsline, Spania fiind pe primul loc, urmată de Italia și Grecia.
Mitologia greacă prezintă măslinul ca o plată sacră, multe legende leagă zeii de arborele etern, însă până și primii crestini au respectat măslinul, un simbol al păcii, care apare în noul și vechiul testament și al cărui ulei sacru era necesar și folosit în ritualurile preoților.
Uleiul de măsline, este într-devăr o substanță magică, încă studiată și astăzi, datorită proprietăților sale, a compoziției, fiind nu doar un cocktail de sănătate, ci și un veritabil elixir al tinereții.
Aurul verde din bucătărieUleiul de măsline este singurul ulei vegetal care poate fi consumat neprocesat. Toți specialiștii în nutriție îl recomandă, iar bucătarii spun că nu ar trebui să lipsească din alimentație, aducând un plus de savoare și sănătate în multe preparate.Acest ulei bogat, fructat, numit și 'aurul verde din bucătărie ', este recomandat pentru marinare, sosuri, coacere chiar și chiar prăjire. Atenție, însă, la tipul de ulei folosit și la cantități: 100 g ulei ofera 884 de calorii!Uleiul de măsline rezistă la temperaturi ridicate, are termen de valabilitate lung și este delicios în preparate proaspete precum salate, sosuri, dresinguri, făcând casă bună împreună cu multe alte condimente, fiind și un bun corector de aciditate.Este excelent și pentru marinarea cărnii de porc, vită, pui sau pește, cât și pentru prăjirea superficială, sau pentru asezonarea pastelor sau legumelor. Să spunem că poate fi un substitut mult mai sănătos pentru unt sau margarină, fiind folosit chiar și în unele rețete de pâine, bruschete, dulciuri sau produse de patiserie.O vacanta in Grecia, pe urmele uleiului de măslineGrecii cu experiență de sute de ani în producția licorii minune, au transformat cea mai de preț marfă a lor în brand de țară. Iar credința că uleiul de măsline conferă putere şi tinerețe, răspândită în întreaga lume antică, dăinuie și astăzi.Uleiul de măsline se dovedeste a fi extrem de complex, cu foarte multe beneficii pentru organism, deci nu e de mirare că este un elixir al tinereții. Un sejur in Grecia îți va oferi ocazia de a experimenta direct de la sursă beneficiile acestui produs, atât în mâncare, cât și în produsele cosmetice.