Aioli – cel mai bun sos de usturoi

Retetă Aioli - cel mai bun sos de usturoi

De Bogdan Galca,

Ingrediente

  • 4 căței mari de usturoi curățați și tăiați felii
  • jumătate de linguriță sare
  • 1 linguriță de suc de lămâie
  • 120 ml de ulei de măsline extravirgin
  • 1 linguriță de apă (sau mai mult - pentru a regla textura dacă este necesar)

Mod De Preparare

Aioli este un sos ce provine din zona mediteraneană. În Spania i se spune alioli, in Franța aïoli, iar în Italia aglioli sau aioli. Aioli se consumă alături de pește, carne de rac, carne preparată la grătar sau alături de cartofi prăjiți.

Cum se prepară Aioli – cel mai bun sos de usturoi

1. Într-un mojar se freacă feliile de usturoi cu sarea timp de 4-5 minute. Se adaugă sucul de lămâie și se amestecă. La fel ca la maioneză, se adaugă uleiul linguriță cu linguriță și amestecă bine după fiecare adăugare până ce aioli începe să capete o textură ca de maioneză.

2. Dacă aioli a devenit prea consistent adăugați puțină apă.

3. Aioli poate fi păstrat la frigider timp de 24 de ore.

Evaluează
Media Rating
1star1star1star1stargray 4 / 5 - 1 Review(s)
Trucuri culinare

Tortul/prăjitura se va tăia perfect dacă folosești un cuțit cald.

Pune în compoziţia glazurilor o lingură de iaurt, pentru că aceasta să nu plesnească când se răceşete