Alevropita – plăcintă grecească rapidă cu brânză feta

Retetă Alevropita - plăcintă grecească rapidă cu brânză feta

De Bogdan Galca,

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

  • 300 g făină
  • jumătate de linguriță de sare
  • 2 ouă bătute
  • 375 ml de lapte
  • 60 ml de apă
  • 275 g brânză feta sfărmată
  • 5 linguri ulei de măsline

Mod De Preparare

Alevropita este o plăcintă cu origini grecești. Traducerea literală a numelui acestei plăcinte este plăcintă cu făină (alevri înseamnă făină în greacă). Alevropita este servită în Grecia ca meze (aperitiv).

Cum se face alevropita – plăcinta grecească cu brânză feta

1. Se preîncălzește cuptorul al 200 de grade Celsius.
2. Într-un castron potrivit se amestecă făina, sarea, ouăle, lapte și apa. Se amestecă până se obține un aluat omogen.
3. Tava în care se va prepara alevropita se încălzește în cuptor timp de 4-5 minute. Se scoate din cuptor și se unge cu 3 linguri de ulei de măsline cu ajutorul unei pensule.
4. Aluatul se adaugă în tavă și se nivelează cu ajutorul unei spatule. Deasupra se adaugă brânza feta sfărmată și se stropește cu cele 2 linguri de ulei de măsline.
5. Alevropita se coace pe raftul de jos al cuptorului timp de 25 – 30 de minute sau până ce marginile plăcintei au început să se desprindă de pe marginile tăvii.
6. Plăcinta se lasă la răcit timp de 5 minute înainte de a fi tăiată cu un cuțit zimțat sau o rotiță pentru pizza.

Evaluează
Media Rating
1star1star1star1star1star 5 / 5 - 2 Review(s)
Trucuri culinare

Pentru siguranța ta, înfige un dop de plută de la vin în vârful cuțitelor când le bagi în sertar.

Pentru a da culoare frumoasă prăjiturilor, cozonacilor, plăcintelor şi cornuleţelor, unge-le deasupra cu cafea cu lapte înainte de a le pune la cuptor