Aperol Spritz cu Prosseco. Cum se face cel mai cunoscut cocktail de vară

Aperol Spritz cu Prosseco. Cum se face cel mai cunoscut cocktail de vară

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Timp de gatire: min
  • Gata in: min

Ingrediente

  • 75 ml Prosseco (Cinzano Prosseco)
  • 50 ml Aperol
  • 25 ml apă minerală/ sifon
  • felii de portocală

Mod De Preparare

Aperol Spritz cu prosseco este un cocktail aperitiv creat în 1919 de Raimondo Ricci. Cocktail-ul se servea de obicei înainte de cină, în zilele călduroase. Ințial i se spunea Spritz Venețian și se făcea ușor diferit, cu vin alb, sifon și Aperol sau Campari.

Se pare că istoria Aperol Spritz a început undeva în anii 1800 în regiunea Veneto unde soldații austrieci ce controlau zona Veneției diluau vinul produs de italieni pentru a face băutura mai light. Se pare că soldații considerau vinul italian mult prea tare, așa că îi adăugau un pic de apă (spritz în germană înseamnă a stropi).

Aperolul, băutura amăruie apéritif a fost creată de frații Luigi și Silvio Barbieri din Padova. Numele vine din limba franceză, cuvântul pentru apéritif – Apéro. Rețeta pentru Aperol este secretă, dar știm că are în compoziție portocale dulci și amărui și rubarbă.

La început, în anii 1920, Aperol a fost marketat către bărbații activi, datorită conținutului scăzut de alcool. În anii 30, însă, femeile elegante și care țin la siluetă au devenit ținta reclamelor pentru această băutură.

La începutul anilor 2000, grupul Campari a cumpărat brandul Aperol și a început să promoveze serios aperitivul Aperol spritz. Acum, această băutură face furori în toată lumea.

În 2019 Aperol Spritz a împlinit 100 de ani. Este cel de-al 9-lea cel mai vânduit cocktail din lume. În fiecare se beau aproximativ 300.000 de Aperol Spritz.

Există diverse forme de Aperol Spritz – cu prosseco, fără prosseco, cu suc de portocale, cu Campari, cu Cynar (un lichior de anghinare), cu vin roșu sau sirop de lămâie.

Există doar un Aperol Spritz cu Prosseco original – cel în care se respecta proporția 3-2-1. O parte apă minerală, două părți Aperol și 3 părți Prosseco. Ce face un Aperol… Spritz? Carbonatarea!

H2 Cum se prepară Aperol Spritz cu prosseco

1. Într-un pahar se adaugă cuburi de gheață.

2. Se taie 1-2 felii de portocale și se adaugă peste gheață.

3. Se toarnă prosseco foarte rece în pahar.

4. Se completează cu apă minerală sau sifon.

5. Se adaugă și Aperol foarte rece.

6. Se servește doar în pahar de vin decorat cu o felie de portocală.

Savurează și tu cea mai fotogenică băutură de vară – Aperiol Spritz cu Prosseco. Dacă nu îți permiți să cumperi Aperol, înlocuiește-l cu vin sec sau demi-sec, pentru culoare alege o băutură carbonatată pe bază de suc de portocale.

Alte cocktail-uri de tip Spritz pe care să le încerci:

Hugo – Prosseco, lichior de soc, sifon

Negroni Sbagliato – Campari, Vermut dulce, Prosseco

Spritz Venetian – lichior amărui, Prosseco, sifon

Spritz alb – vin alb sec, sifon, sirop de lămâie

Bicicletta – Campari, vin alb, sifon

Evaluează