Arome delicate

Arome delicate

Timpi de preparare

  • Timp de preparare: min
  • Gata in: min

Ingrediente

  • 250 ml ulei de măsline extravirgin
  • 1 căpăţână de usturoi
  • 4 ardei iuţi roşii
  • 2 ardei iuţi verzi
  • 2 fructe de avocado bine coapte
  • 1 fir praz (se foloseşte doar partea albă)
  • 1 rămurică de cimbru
  • 1 rămurică de rozmarin
  • 1 legatura mărar
  • 1 lingurita chimen
  • 1 lingurita tarhon uscat
  • 1 lămâie verde
  • 1 lămâie coaptă
  • 100 ml vin alb sec
  • sare
  • piper
  • boia iute

Mod De Preparare

1. Într-un pahar, se pun 8 linguri de ulei de măsline. Se spală rămurelele de cimbru şi de rozmarin, se rup şi se pun peste ulei. Se acoperă şi se lasă 24 ore, ca să se amestece aromele. Cu acest ulei parfumat se freacă bine bucăţile de carne, cu câteva ore înainte de a fi puse pe grătar

2. Într-o piuliţă sau într-un mojar ceramic, se pisează bine mărarul spălat, curăţat şi tocat în prealabil. Se adaugă un praf de sare, tarhonul şi zeama de la o jumătate de lămâie verde. Se amestecă bine, apoi se adaugă 6 linguri de ulei de măsline. Se poate servi ca atare, la fripturi preparate la grătar sau ca marinată pentru carne.

3. Se zdrobeşte bine o jumătate de căpăţână de usturoi, cu un praf de sare. Se adaugă 4 linguri de ulei de măsline, 50 ml vin şi un praf de boia. Se amestecă bine şi se foloseşte ca marinată, pentru fripturi din carne de pasăre.

4. Se curăţă fructele de avocado iar pulpa se zdrobeşte bine cu furculiţa, până se obţine un piure. Se curăţă o jumătate de căpăţână de usturoi, se zdrobesc căţeii şi se adaugă în piureul de avocado. Se sărează, se pune un praf de piper, chimenul şi un praf de boia şi se amestecă bine. Se adaugă o lingură de ulei de măsline şi zeama de la o jumătate de lămâie şi se amestecă, până se obţine o pastă consistentă omogenă. Se serveşte ca atare, la fripturi din carne de miel, de pasăre, la peşte alb.

5. Prazul se spală şi se dă prin blender sau prin maşina de tocat. Se adaugă 8 linguri de ulei de măsline, sare după gust şi doi ardei iuţi verzi, spălaţi şi curăţaţi în prealabil, tocaţi fin. Se poate servi ca atare, ca sos pentru carne de vită, de porc sau miel ori ca marinată.

6. Ardeii iuţi se curăţă, se toacă fin, apoi se pisează bine într-o piuliţă sau într-un mojar ceramic. Se adaugă un praf de boia, zeama de la o jumătate de lămâie verde şi 8 linguri de ulei de măsline. Se amestecă totul bine şi se foloseşte ca marinată.

Evaluează