1. Se ia ceapa şi se decojeşte. Apoi se taie pe din două şi se scot toate straturile cu atenţie, pentru a obţine mai multe „cupe”. Acestea se pun în apă cu oţet, sare şi zahăr, şi se pot lăsa câteva ore sau chiar peste noapte.
2. Se pun într-un blender maioneza vegetală cu muştarul, pateul şi brânza tofu, tăiată bucăţele. Se pot adăuga câteva picături de ulei de măsline. Se amestecă bine se obţine o pastă cremoasă.
3. Se spală salata, se scurge şi se taie fâşii lungi. Se amestecă uşor cu dressing-ul pregătit.
4. Se ia bagheta de pâine, se feliază, apoi se taie cubuleţe. Acestea se pun în tavă şi se dau la cuptor, până ce devin crutoane.
5. Se iau „cupele” de ceapă marinate, se şterg puţin şi se umplu cu salata verde, cu crema obţinută şi crutoanele.