Cannoli cu cremă răcoritoare și crustă crocantă

cannoli

De Bianca Prangate,

Ingrediente

Aluat
  • 250 g făină albă 000
  • 50 g unt gras cu cel puțin 82% grăsime
  • 35 g zahăr alb
  • 3 g sare
  • 60 ml vin alb
  • 1 ou
  • 1 albuș
Cremă
  • 700 g brânză ricotta
  • 250 g zahăr
  • 15 ml esență de vanilie

Mod De Preparare

Cannoli sunt niște produse de patiserie italienești foarte populare, fiind deopotrivă dulci și răcoritoare, mulțumită combinației de aluat fraged dulce și cremă de brânză.

Cannoli au formă de tuburi cilindrice și sunt umplute cu cremă de ricotta, foarte populară în Sicilia. Pot avea lungimi de 9 până la 20 de centimetri. Denumirea „cannolo' este un diminutiv de la „canna', care înseamnă „tub' în italiană.

Istoricii spun că originea cannoli începe în Caltanissetta, în 827 – 1091 AD. Se spune că a fost inventat de concubinele prinților vremii, care căutau să iasă în evidență în ochii acestora. O altă legendă spune că aceste produse de patiserie se pregăteau în sezonul carnavalului și că reprezentau un simbol al fertilității.

Dacă vrei să faci cannoli acasă, este bine de știut că vei avea nevoie de forme de cannoli înainte de toate. Restul este simplu, iată ce pași trebuie să urmezi:

  1. Brânza ricotta se lasă la scurs cu o noapte înainte.
  2. Făina, zahărul și sarea se amestecă bine.
  3. Se adaugă oul și vinul și se frământă cu mâna. Aluatul astfel obținut se dă la frigider timp de un ceas.
  4. Aluatul răcit se împarte în patru. O bucată se pune deoparte, iar restul înapoi la frigider.
  5. Se întinde bine foaia, astfel încât să aibă o grosime de maxim 2 milimetri. Se decupează cerculețe cu ajutorul unui castron sau a unei forme de bucătărie.
  6. Se procedează la fel și cu restul bucăților de aluat de la frigider. La final, învelim foile de cannoli cu câte patru foi, pe rând. Fiecare foaie se lipește de alta cu ajutorul albușului de ou bătut.
  7. Cannoli se prăjesc în ulei, timp de 1 minut, cu grijă pentru a nu se arde.
  8. Separat, amestecăm brânza ricotta cu zahărul și vanilia.
  9. Umplem formele de cannoli cu această compoziție. Opțional, le putem decora după bunul plac cu zahăr pudră, fructe, jeleuri, alune, fulgi de ciocolată, sosuri și nu numai.
  10. Se servesc reci.

Foto: 123rf.com

Evaluează
Trucuri culinare

Depozitează condimentele într-un loc uscat și întunecat, și nu deasupra/în apropierea aragazului. Umiditatea, lumina și căldura vor face ca ierburile și condimentele să își piardă aroma.

Dacă vrei că piureul de cartofi să iasă mai pufos, adaugă o linguriţă de oţet.