O porție de caramele de casă este raiul pe pământ! Textura lor moale și densă, combinată cu gustul intens de caramel, este o desfătare pentru simțuri.
Caramelele sunt niște bomboane făcute cel mai adesea din zahăr, unt și smântână. Uneori se adaugă și arome, pentru a le potența gustul, cum ar fi cafea, portocale, vanilie sau scorțișoară. Pot avea diverse texturi, de la moi la tari – însă cele mai apreciate caramele sunt acelea care se află undeva la mijloc.
Denumirea acestui desert provine de la cuvântul de origine spaniolă/portugheză „caramelo'. La rândul său, acesta ar fi venit de la latinescul „calamellus', care însemna „trestie de zahăr'.
Caramelul poate lua diverse forme – de la sosuri fine, subțiri, până la bomboane tari, în funcție de cum este pregătit. O variantă populară este dulceața de lapte sau dulce de leche, care are la bază fie lapte condensat, fie un amestec de lapte cu zahăr. Indiferent de consistență, gustul îmbietor se datorează zahărului ars, care prin reacția Maillard capătă sute de compuși aromatici.
Pentru mulți dintre noi, copilăria a venit la pachet cu delicioasele caramele de casă. Ele se pregătesc ușor, însă este nevoie de multă grijă și atenție, întrucât lucrul cu zahărul ars poate fi periculos, fiind vorba de temperaturi foarte mari.
Iată cum poți pregăti caramele de casă, desertul copilăriei:
Foto – 123rf.com